Gradonačelnik Mirko Duspara, na prozivke za iznesene neistine, klevetu i uvrede od strane saborskog zastupnika Pere Ćosića, koje su navodno iznesene u pismo upućenom Vladi RH o tvrtki Đuro Đaković, odgovorio je i pozvao na suradnju zastupnika s brodsko-posavskim jedinicima lokalne samouprave, ne samo za problematku Đuro Đaković, nego i još jednog velikog problema i zaštiti našeg prirodnog bogatstva- vode, a što se odnosi na projekt Regionalnog crpilišta u Sikirevcima. U cijelosti donosimo reagiranje i odgovor gradonačelnika grada Slavonskog Broda:

Tijekom nedavnog obraćanja medijima, saborski zastupnik Pero Ćosić iznio je niz neistina kako bi obmanuo javnost te gradsku upravu i mene osobno optužio za klevetu i uvrede, iako za to nema uporište u mom obraćanju Vladi povodom njihova situiranja Đure Đakovića Grupe u strateški nevažne tvrtke za Republiku Hrvatsku.

Bio je to još jedan pokušaj čelnika HDZ-a da, ne samo svoju, nego i odgovornost drugih zastupnika koji imaju moć na razini države, prebace na lokalnu samoupravu,mada je notorno da samouprava nema nikakav utjecaj na status Đure Đakovića u državi.

Zbog toga, podsjećam javnost i zastupnika Ćosića kako su sve dosadašnje hrvatske Vlade imale odgovornost za upravljanje tom, za Slavonski Brod i njegovu okolicu, prevažnom tvrtkom, što je i sam zastupnik potvrdio u svome istupu. Naime, Vlada mu nije dopustila postaviti niti zastupničko pitanje, a kamoli ozbiljno na Saboru o Đuri Đakoviću raspravljati.

Najava zastupnika Ćosića da će se, odsad, više angažirati na komunikaciji i suradnji s građanima preko Ureda saborskih zastupnika, za svaku je pohvalu. Nažalost, ništa nije kazao o boljoj suradnji zastupnika s brodsko-posavskim jedinicama lokalne samouprave, putem koje bi njihova učinkovitost za dobrobit ovoga kraja bila nemjerljivo veća. Želim vjerovati kako će i na tom planu napraviti prvi korak. Naime, poražavajuća je dosadašnja praksa njihove nezainteresiranosti za konkretne probleme naših gradova i općina.

Premda je Đuro Đaković izuzetno važan gospodarski subjekt za Brodsko-posavsku županiju, koji je skoro cijelo stoljeće bio motor razvoja cijelog ovog kraja, neusporedivo veći motiv za suradnju i zajedništvo političkih stavova trebale bi imati naše lokalne zajednice i brodsko-posavski saborski zastupnici - posebno oni iz vladajuće koalicije - pri čuvanju najvažnijeg prirodnog bogatstva kojeg imamo - vode.

Najveći, a dosad neriješen, doslovno životni problem je "Regionalni vodovod istočna Slavonija", vrijedan 676 milijuna kuna, odnosno Regionalno vodocrpilište u Sikirevcima. Zahvaljujući dosadašnjem odnosu naših zastupnika u Saboru i predstavnika u hrvatskoj Vladi prema tom velikom projektu, imamo cjevovod usmjeren k Vinkovcima promjera 700 mm, a onaj koji vodi prema Slavonskom Brodu promjera je 500 mm te prema Gundincima 400 mm, a prema Ruščici tek 250 mm. Pored toga, samo vodocrpilište u Sikirevcima, protuzakonito, Hrvatske vode d.d. predale su vinkovačkom Vodovodu na upravljanje.

U kojoj mjeri je stanje u ovom projektu apsurdno, najbolje govori činjenica da je, za Centralnu crpnu stanicu u Sikirevcima, Vodovod Slavonski Brod d.d. ishodio lokacijsku dozvolu, izradio projektnu dokumentaciju i radi na ishođenju građevinske dozvole.

Potpuno nevjerojatno polazište o budućem statusu vodocrpilišta u Sikirevcima nametnuli su političari s razine države porijeklom iz Vukovarsko srijemske županije, očito, godinama utjecajniji od brodsko-posavskih. Od 2000. godine oni nameću projekt formiranja zajedničkog poduzeća za upravljanje Regionalnim vodocrpilištem u Sikirevcima, mada bi sami brodsko-posavske lidere proglasili neozbiljnima kad bi im oni pokušali nametnuti zajedničku tvrtku za upravljanje, na primjer, crpilištem nafte u Đelatovcima ili eksploataciju spačvanskih šuma i, dakako, ubiranje položajne rente od toga.

Pritom, ono što je zabrinjavajuće, obeshrabrujuće, poražavajuće i ponižavajuće za Brodsko-posavsku županiju je činjenica da zahtjev kolega iz Vukovarsko-srijemske županije podupire i najutjecajniji brodsko-posavski zastupnik i HDZ-ov čelnik, Pero Ćosić.

Zbog svega navedenog, a na temelju privremene vodopravne dozvole za korištenje Vodocrpilišta istočna Slavonija, koju su izdale Hrvatske vode d.d., Vinkovački vodovod naplaćuje našu vodu iz Sikirevaca.

U okviru mjera i radnji koje provode odgovorni i ovlašteni za ovaj projekt je i najnovija ucjena 'Brođana' ne dozvoljavanjem spajanja Vodocrpilišta Sikirevci na sustav Slavonski Brod, što bi se trebalo dogoditi završetkom temeljnog cjevovoda i Crpne stanice Bicko Selo.

Ako ovaj, u Brodsko-posavskoj županiji, najveći problem ne počnemo zajednički i jedinstveno rješavati, svi ćemo se suočiti problemima vodoopskrbe i to već u ljeto ove godine.

Zbog toga, apeliram na sve brodsko-posavske saborske zastupnike - jer oni su naši, a ne njihovi -neka svojim utjecajem i djelovanjem hrvatskoj Vladi nametnu obvezu rješavanja ovog, za sve građane Brodsko posavske županije, prevažnog problema. Neka ih uvjere u činjenicu kako je pravno i pravedno da Vodocrpilište u Sikirevcima bude u vlasništvu brodsko-posavske, a ne vukovarsko-srijemske lokalne samouprave i njihove tvrtke za te namjene. Neka ih uvjere kako nije pravno niti pravedno naše prirodne resurse dijeliti s drugima, kao što niti drugi enormne koristi od svojih prirodnih blagodati, ne dijele s nama.

Nalazite se ovdje: Naslovnica ODNOSI S JAVNOŠĆU Press - Objave za medije Priopćenje za medije- Gradonačelnik Mirko Duspara poručio Peri Ćosiću: "Vi ste naši, a ne njihovi zastupnici"