Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik Mirko Duspara poziva Vladu RH da spriječi onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

zgradagradskeupraveGradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara uputio je dopis novoizabranom predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Boži Petrovu kojim apelira na njihovo aktivno uključivanje u postupak izdavanja ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod. Kako je naglasio gradonačelnik, na taj način konačno mogu poduzeti konkretnu mjeru u sprječavanju daljnjeg trovanja građana Slavonskog Broda i okolice.

„Grad Slavonski Brod s okolicom broji gotovo 160.000 stanovnika koji su svakodnevno izloženi ozbiljnim zdravstvenim posljedicama udisanja zagađenog zraka. Potvrđuje to i velik broj osoba, koje su posljednjih godina oboljele od malignih bolesti, među kojima je nažalost najveći broj djece“- upozorio je gradonačelnik Duspara.

Početkom prosinca ove godine Rafineriji nafte Brod ističe desetogodišnja ekološka dozvola na čije izdavanje Grad Slavonski Brod nema nikakvog utjecaj. Ekološkom dozvolom uvjetovana je modernizacija tehnoloških procesa u rafineriji, no ona do danas nije provedena. Upravo iz tog razloga gradonačelnik apelira da se njeno produljenje uvjetuje ugradnjom potrebnih filtera, odnosno izgradnjom postrojenja za izdvajanje sumpora (SRU jedinice).

Rafinerija nafte Brod je dokazano najveći izvor onečišćenja zraka sumporovodikom, a podatci o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu su alarmantni. Naime, prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku, satna granična vrijednost sumporovodika ne smije biti prekoračena više od 24 puta tijekom kalendarske godine. U razdoblju od 1. siječnja 2016. godine do danas ta granična vrijednost u Slavonskom Brodu je prekoračena čak 216 puta. Gradska uprava Grada Slavonskog Broda stalno upozorava nadležne institucije na problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, a Ministarstvu zaštite okoliša u posljednje četiri godine je upućeno više od sto i sedamdeset dopisa.

Dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske

Ovim putem obavještavamo sve građane i poslovne partnere da je Grad Slavonski Brod otvorio novi žiro račun u Privrednoj banci Zagreb d.d.

Novi broj žiro računa glasi:
HR 91 23400091839600002

Sva plaćanja ( komunalna naknada, komunalni doprinos, porez na kuće za odmor, porez na potrošnju, otkup stana i drugo ) u korist proračuna Grada Slavonskog Broda od 08. rujna 2017.godine potrebno je ubuduće vršiti uz postojeći poziv na broj na navedeni broj računa.

Napomena : Evidentirajte promjenu u Vašim poslovnim bazama podataka!
Evidentirajte promjenu ako koristite Internet bankarstvo!

U slučaju eventualnih nemogućnosti plaćanja svojih obveza prema Gradu Slavonskom Brodu na osnovu postojećih naloga za plaćanje, molimo Vas da se obratite u Gradsku upravu na telefone 035 217 021, 035 217 022 , 035 217- 076 ili 035 217 069.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica ONEČIŠĆENJE ZRAKA Gradonačelnik Mirko Duspara poziva Vladu RH da spriječi onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.