Ostale vijesti

Školski odbor donio nepravovaljanu odluku

Grad Slavonski Brod, kao osnivač osnovnih škola, ima obvezu poboljšanja pedagoškog standarda, a jedan od načina kojim bi se to postiglo, je uvođenje jednosmjenske nastave u one gradske škole u kojima za to postoje preduvjeti. Jedna od tih škola je i Osnovna škola „Antun Mihanović“ Područna škola Mali Pariz, u kojoj su radovi na pregradnji učionica već trebali započeti, no zbog protivljenja određenih djelatnika škole, oni su još uvijek na čekanju.

Glavni razlog tome je taj što ravnateljica Snježana Vinarić tvrdi da je Školski odbor donio odluku sukladno kojom se ne slaže s pregradnjom prostora za potrebe jednosmjenske nastave.

Moramo napomenuti da je Grad Slavonski Brod bez ikakvih problema već uveo jednosmjensku nastavu u OŠ „Ivana Brlić Mažuranić“, Područna škola Brodski Varoš; OŠ „Vladimir Nazor“ Područne škole Bebrina, Klakar, Ruščica; OŠ „Blaž Tadijanović“, OŠ „Hugo Badalić“ i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ za učenike predmetne nastave. Tada niti u jednoj situaciji nije došlo do problema ili do neistinitog informiranja javnosti od strane ravnatelja škole, a nikada nije bilo potrebno ni traženje suglasnosti za izvođenje određenih radova. Isto tako, Grad nikada nije predložio donošenje odluke niti zatražio suglasnost od strane Školskog odbora za pregradnju učionica.

Međutim, to nije spriječilo Školski odbor da na sjednici održanoj dana 23. kolovoza 2017. godine u 11.00 sati glasuje o točki Dnevnog reda pod nazivom „Davanje suglasnosti za predloženu od strane osnivača prenamjenu učionica OŠ „Antun Mihanović“ PŠ Mali Pariz“. Na sjednici su bili prisutni Željko Čmelješević, Blaž Šokčević, Diana Filković, Zoran Komesarović, Marina Zirdum i Snježana Vinarić (ravnateljica), a nenazočne su bile Nives Plazanić i Đurđica Vrkljan. Od pet prisutnih članova, protiv pregradnje učionica glasalo je njih troje, dok ih je dvoje bilo suzdržano te je nakon toga utvrđeno da suglasnost nije dana.

U čl. 119 st. 8 Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi stoji „Odluke školskog odbora pravovaljane su ako za njih glasuje većina od ukupnog broja članova.“ Ukupan broj članova koje ima ovaj školski odbor je 7 pa se sada postavlja pitanje na koju odluku se poziva ravnateljica kada u svom priopćenju za javnost navodi - „Nisam dala ključ od škole izvođaču jer ne mogu prekršiti odluku školskog odbora i učiteljskog vijeća i tako prekršiti Zakon.“ - a trebalo bi joj biti poznato da se odluke na školskom odboru donose većinom glasova, za što su u ovom slučaju potrebna 4 glasa.

Iz svega navedenog jasno je vidljivo da je povrijeđena zakonska procedura u donošenju odluke te je cijela situacija jasan prikaz manipulacije javnosti. Također je potrebno napomenuti da ovdje nije riječ o prenamjeni učionica, kao što je navedeno u odluci, nego o radovima na pregradnji prostora čime će se osigurati uvjeti za pohađanje nastave u jednoj smjeni.

Kako bi se što ranije riješila ova problematika te kako bi se nastavilo s radom za dobrobit učenika, djelatnici Grada Slavonskog Broda su o svemu obavijestili Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Prosvjetnu inspekciju, a Zapisnik sjednice i donesenu nepravovaljanu odluku možete pogledati na priloženoj poveznici.

Zapisnik sa sjednice Školskog odbora

 

Dopis upućen Ministarstvu i Prosvjetnoj inspekciji</a></p>"

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Školski odbor donio nepravovaljanu odluku

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.