Ostale vijesti

Odličan interes mladih obitelji za novim demografskim mjerama Grada

Čestitka gradonačelnika povodom blagdana Uskrsa

Grad Slavonski Brod već godinama izdvaja značajna proračunska sredstva namijenjena provođenju mjera, programa i projekata kojima se za mlade obitelji nastoje stvoriti što bolji uvjeti života. Od ove godine uvedene su i nove demografske mjere, koje su dobile zaista pozitivne povratne reakcije građana. 

Tako su ove godine dodatno povećane jednokratne naknade za novorođenčad i iznose 7.500,00 kuna za prvo dijete, od čega je 5.000 kuna u potrebnoj opremi. Naknada za drugo dijete iznosi 3.500,00 kuna, a za treće te svako iduće dijete u obitelji iznosi 5.000,00 kuna. Proračunom za 2018. godinu za tu je namjenu predviđen iznos od 1,5 milijuna kuna. Također, svim roditeljima koji su tijekom 2017. godine ostvarili pravo na jednokratnu novčanu pomoć za novorođenče, krajem godine isplaćene su i „božićnice“ u iznosu od 750,00 kuna.

Uz to, Grad Slavonski Brod trenutno subvencionira cijenu vrtića za oko 1.300 polaznika s područja grada. Najviša cijena koju roditelji plaćaju za vrtić, ovisno o visini primanja, iznosi 630 kuna, dok je tržišna cijena polaska vrtića 1185 kuna. Pri tome se cijena umanjuje za 30 posto za drugo dijete koje je polaznik gradskih vrtića te 50 posto za treće te svako slijedeće dijete. Kako bi roditelji i djeca bili zadovoljni uvjetima u gradskim vrtićima u posljednjih osam godina samo za izgradnju i obnovu dječjih vrtića izdvojeno je preko 25 milijuna kuna. Tako je do sada izgrađeno preko 3.000 kvadrata novog vrtićkog prostora, a energetski je obnovljeno pet dječjih vrtića. U tijeku su i radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića „Trnoružica“, potpisan je ugovor za projekt energetske obnove Dječjeg vrtića "Maslačak", a ove godine planirana je izgradnja još dva nova gradska vrtića.

Grad Slavonski Brod nastoji pomoći i što većem broju osnovnoškolaca s područja grada. Tako je u suradnji s gradskim osnovnim školama i u novoj školskoj godini osigurana besplatna prehrana za gotovo 1.400 učenika temeljem Odluke o socijalnoj skrbi te uz pomoć bespovratnih europskih sredstava kroz projekt „Lunchbox“. Uz to, ove će godine Grad izdvojiti i 1,1 milijun kuna za financiranje školskih udžbenika učenika gradskih osnovnih škola.

Upravo kako bi se pomoglo što većem broju zaposlenih roditelja, zahvaljujući inicijativi Grada danas je u svim gradskim osnovnih školama dostupan i program produženog boravka. Cijena produženog boravka sastoji se od troška za rad učitelja/ca te troška prehrane. Cijena koju roditelji plaćaju za trošak učitelja ovisi o visini njihovih prihoda i kreće se od 105,36 kuna do maksimalnih 316,08 kuna. Kod obitelji koje imaju više djece taj trošak se umanjuje za 30 posto za drugo dijete, 70 posto za treće dijete te 100 posto za četvrto i svako slijedeće dijete. Na taj iznos dodaje se trošak prehrane koji iznosi 15,00 kn po danu, od čega pola sufinancira Grad Slavonski Brod. Da su roditelji prepoznali ovu inicijativu Grada dokazuje i podatak od 305 polaznika programa produženog boravka u školskoj godini 2017./2018. Usporedbe radi, prije dvije godine bilo je tek 86. Za učenike gradskih osnovnih škola svake godine je organizirano i ljetovanje u gradskom Dječjem odmaralištu u Starom Gradu na otoku Hvaru. Odmaralište svake godine u ljetnoj sezoni posjeti oko 650 učenika u pratnji učitelja, animatora, medicinskog osoblja i učitelja plivanja, a Grad svake godine financira ljetovanje za 20 djece iz obitelji slabijeg imovinskog statusa.

Kada je riječ o ostalim mjerama i projektima kojima je glavni cilj potaknuti pozitivne demografske trendove, Slavonski Brod je jedini grad u Hrvatskoj koji je mladim obiteljima ponudi projekt gradskih stanova za najam s mogućnošću otkupa, kako bi im pomogao u rješavanju stambenog pitanja na za njih povoljniji način. Naime, proteklog tjedna raspisan je natječaj za ovaj novi gradski projekt, a riječ je o ukupno 12 stanova predviđenih za najam koji se nalaze u dvije zgrade u Ulici Vida Došena. Cijena najamnine za dvosobne stanove površine 49,29 m2 iznosi 920,00 kuna, a za trosobne stanove površine 59,89 m2 1.100,00 kuna. Svi stanovi imaju pripadajuće parkirno mjesto. Obje zgrade imaju energetski certifikat- razred B, što znači da je riječ o odlično izoliranim objektima koji omogućuju manju potrošnju toplinske energije, a samim tim i znatno manje troškove za mlade obitelji.

Ugovor o najmu stana sklapa se na razdoblje od 5 godina, nakon čega se može produžiti na isto razdoblje. Važno je istaknuti da ukoliko se mlade obitelji nakon nekog vremena odluče otkupiti gradski stan, sva uplaćena najamnina se odbija od prodajne cijene stana. Na ovaj način Grad Slavonski Brod pomaže mladima da dugoročno riješe svoje stambeno pitanje, pri čemu se ne obračunava nikakva kamata od strane Grada, niti mladi moraju ulaziti u kreditno zaduženje. Sa izgradnjom novih stanova za mlade obitelji nastavlja se i u ovoj godini, za što je gradskim proračunom za 2018. predviđen iznos od 5 milijuna kuna.

Grad je prošle godine pokrenuo i projekt gradskih zemljišta na kojima mlade obitelji imaju pravo građenja obiteljskih kuća. Pojednostavljeno, to znači da mlade obitelji imaju mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće i to na razdoblje od 99 godina, što plaćaju oko 100 kuna mjesečno. Ukoliko za to pokažu interes, nakon razdoblja od deset godina, gradsko zemljište mogu i otkupiti od Grada. Pri tome se cijena zemljišta umanjuje za ukupan iznos uplaćenog prava građenja koje je i nasljedno. Nakon sklopljenog ugovora mlade obitelji imaju rok od tri godine za izgradnju kuće. U ovom trenutku sklopljeno je ukupno devetnaest ugovora o pravu građenja obiteljskih kuća. Kroz sve ove mjere pomaže se obiteljima, nastoji se smanjiti njihove troškovi u rješavanju najvažnijih životnih pitanja te da postanu svjesni kako mogu računati na pomoć Grada.

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Odličan interes mladih obitelji za novim demografskim mjerama Grada

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.