fbpx
Ispis

Na dopis gradonačelnika Mirka Duspare, upućenog 24. listopada 2017. predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, Andreju Plenkoviću, vezano za sanaciju štete od poplave u gradu Slavonskom Brodu, došao je odgovor iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.
„Ovim putem Vas obavještavamo da Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU nema planirana nacionalna sredstva koja bi se dodjeljivala u vidu financijske pomoći za sanaciju šteta od poplava.“ – stoji u očitovanju.
Nadalje, u očitovanju se gradonačelnika informira o programu s mogućnošću financiranja sanacija šteta od poplava iz sredstava Europskih strukturnih i investicijskih fondova, točnije Operativnog programa „Konkurentnost i koheziija“ (OPKK) za razdoblje 2014.-2020., a koji isključuje mogućnost ulaganja u sanacije. Zaključno, financiranje za sanaciju štete na području Slavonskog Broda nije prihvatljivo niti u okviru OPKK-a.

Gradonačelnik Mirko Duspara uputio je dopis predsjedniku Vlade (ne Ministarstvu regionalnog razvoja i europskih fondova) zbog toga da se rješavanju problema štete pristupi jednako i što prije, kao što je to bilo učinjeno i za druge gradove i županije, na primjeru Zadarske županije s čijim je predstavnicima Andrej Plenković održao sastanak upravo na temu sanacija šteta od poplave.
Kao odgovor na očitovanje koje je dobio, gradonačelnik i Grad će ustrajati i dalje na tome da Slavonski Brod i Slavonija imaju jednak tretman te očekuju pomoć kao i svi drugi gradovi i županije Republike Hrvatske koje je zadesila elementarna nepogoda, a koji na to imaju jednako zakonsko pravo.
Podsjetimo, da je Slavonski Brod prvi među ostalim gradovima i županijama pretrpio štetu od poplave još u svibnju, a nakon toga je u rujnu nepogoda zadesila Dalmaciju i Zadarsku županiju. Odluka o proglašenju stanja elementarne nepogode izazvane velikom količinom oborina donesena je 19. svibnja 2017., a na području grada prijavljeno je 23.600.000,00 kuna štete od čega se preko 17.000.000,00 kuna odnosi na komunalnu infrastrukturu.

Odgovor donosimo u cijelosti ovdjeOdgovor Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije