Objave za medije

Gradsko vijeće usvojilo izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada Slavonskog Broda

Objavljeno: 12. lipnja 2014.

Kakvi su daljnji planovi Grada po pitanju tretiranja komaraca na području grada, izvješće gradskog Stožera za zaštitu i spašavanje o aktivnostima za vrijeme izvanrednih mjera obrane od poplave, te apel TD Vodovod upućenog građanima vezanog uz štednju na potrošnji vode samo su neka od pitanja o kojima se raspravljalo tijekom aktualnog prijepodnevna 7. Sjednice Gradskog vijeća Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Mirko Duspara objasnio je kako je Grad započeo s provođenjem tretmana protiv komaraca još krajem ožujka. Tretmani se provode čitavo ovo vrijeme i nastavit će se provoditi i dalje, no velike količine kiše u prethodnim mjesecima ove su godine dovele do izvanredne situacije. Novi tretman zaprašivanja protiv komaraca provest će se kroz nekoliko dana. „Iako Grad redovno provodi svoje mjere, problem je u tome što okolne općine ne provode tretmane protiv komaraca, a zbog ovakvih okolnosti zatražili smo i pomoć države“- objasnio je gradonačelnik. Gradonačelnik je istaknuo i da je apel TD Vodovod upućen zbog visokih temperatura i nepovoljnih hidroloških uvjeta koji su utjecali na povećanje potrošnje vode s vodocrpilišta „Jelas“. Upravo je zato gradsko trgovačko društvo apeliralo na građane da racionaliziraju potrošnju vode i da ju ne troše na zalijevanje vrtova ili pranje automobila.

Najviše rasprave gradskih vijećnika izazvala je druga točka dnevnog reda današnje sjednice - Prijedlog Odluke o donošenju izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja grada Slavonskog Broda. Gradonačelnik je istaknuo da je postupak izrade i donošenja izmjena i dopuna PPUG-a započeo još krajem 2008. godine. Glavni razlozi zbog kojih se išlo u izmjene PPUG-a su usklađenje s Prostornim planom Brodsko-posavske županije, proširenje građevinskog područja na Naselju Katarina Kotromanić, što je ujedno i preduvjet za legalizaciju izgrađenih obiteljskih kuća na ovom gradskom naselju, te proširenje građevinskog područja na području Brodskog Vinogorja, Podvinja i Brodskog Varoša. Jedna od najvažnijih izmjena u PPUG-u je nova gospodarska zona koja je formirana na zapadnom dijelu grada. Naime, upravo je ova izmjena bila preduvjet da Grad može tražiti zamjensko zemljište od Republike Hrvatske kao obeštećenje za izvlašteno zemljište na području Luke Brod. Većinom glasova Gradsko vijeće je usvojilo Prijedlog izmjena i dopuna PPUG-a.

Na današnjoj Sjednici Gradskog vijeća usvojen je i Pravilnik o upisu djece u gradske dječje vrtiće, a vrlo brzo će biti raspisan i natječaj za upis u dječje vrtiće. Gradski vijećnici su izabrali i članove Savjeta mladih grada Slavonskog Broda, a to su; Babić Josipa, Cetinski Mirjana, Cibula Davor, Jelinić Antonio, Kapidžić Amira, Mandić Matija, Matanović Daniel, Rašić Katarina, Rubil Tanja, Vuksanović Filip, Zlatarević Vesna. Na održanoj sjednici usvojene su i sve ostale točke dnevnog reda.