Objave za medije

Gdje je nestao novac za učenike Tehničke i Medicinske škole?

Tko je i zašto zabranio srednjoj Medicinskoj i Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu da nastavu tjelesnog odgoja za svoje učenike organiziraju u gradskim sportskim dvoranama?  Nitko od službenika Brodsko-posavske županije ne želi se očitovati na ovo pitanje Gradske uprave Grada Slavonskog Broda, no svi upućuju na županijskog pročelnika za obrazovanje Vladimira Štefaneka.

U ovo vrijeme ranijih godina ugovori s ravnateljima dviju gradskih srednjih škola o korištenju gradskih dvorana već su bili potpisani, a učenici su redovno održavali satove tjelesnog odgoja u gradskom prostoru. Na početku nove školske godine nitko od ravnatelja nije niti kontaktirao Gradsku upravu vezano uz ovu temu.

Danas ravnatelji tvrde- Županija više nema novca za najam sportskih dvorana. Kako srednja Medicinska i Tehnička škola u Slavonskom Brodu nemaju vlastite sportske dvorane do sada su za potrebe održavanja tjelesnog odgoja unajmljivale gradske sportske dvorane „Brod“ i „Vijuš“. Trošak najma je Brodsko-posavska županija, kao osnivač srednjih škola, plaćala iz osiguranih decentraliziranih sredstava.  

U 2014. godini Brodsko-posavska županija je dobila 11.415,916,19 kuna decentraliziranih sredstava namijenjenih za materijalne troškove u srednjim školama, od čega se plaćao i najam sportskih dvorana. Odluka Vlade od dodjeli ovih sredstava javno je objavljena u Narodnim novinama 7/14  20. siječnja 2014. godine. Da Županija ima i više nego dovoljno sredstava kako bi svim srednjoškolcima osigurala potrebne uvjete održavanja nastave dokazuje izvješće o ostvarenju plana županijskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine.

Naime, prema ovom javno objavljenom dokumentu Županija je za trošak najma sportskih prostora proračunom predvidjela iznos od 722.835,18 kuna, od čega je potrošeno samo 349,939,20 kuna. Dakle, za najam sportskih dvorana na raspolaganju je ostao  iznos od 372.895.98 kuna. S druge strane revizija županijskog proračun iz 2013. godine pokazuje da je Županija prošle godine u državni proračun vratila 180.306,00 kuna neutrošenih decentraliziranih sredstava.

Kako je onda moguće da na početku nove školske godine sredstava nema, odnosno gdje je nestao novac koji učenicima osigurava potrebne uvjete za održavanje tjelesnog odgoja? Na ovakav način Brodsko-posavska županija grubo krši zakonske odredbe, jer srednjoškolcima za koje je nadležna onemogućuje održavanje nastave.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ODNOSI S JAVNOŠĆU Press - Objave za medije Gdje je nestao novac za učenike Tehničke i Medicinske škole?

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.