Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Upozorenje građanima: alarmantna koncentracija sumporovodika u zraku

Rafinerija_BiH.jpg

Jutros u 8,00 sati koncentracija sumporovodika u zraku iznosila je nevjerojatnih 61,7 µg/m3. U pitanju je jedna od najvećih izmjerenih koncentracija sumporovodika ikad izmjerenih na mjernoj postaji u Slavonskom Brodu. Iako je u 11 sati koncentracija sumporovodika u zraku smanjena na 9,5 µg/m3 i dalje se radi o prekoračenju satne granične vrijednost od 7 µg/m3, koju preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Podatci o onečišćenju zraka uzrokovani  radom Rafinerije nafte Brod alarmantni su posljednjih nekoliko dana. Tako je 1. studenoga 2012. u večernjim satima izmjerena satna koncentracija kancerogenog benzena od nevjerojatnih 17,7 µg/m3. Godišnja dopuštena koncentracija ne bi smjela prelaziti 5 µg/m3. 
 
Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, dr.med danas je ponovno uputio dopis s ovim zabrinjavajućim podatcima svim nadležnim institucijama, jer izmjerene koncentracije sumporovodika i benzena dokazuju da se i dalje ništa ne radi po pitanju rješavanja problema zagađenog zraka.  
 
Iz svega navedenog upozoravaju se građani da ne izlaze iz svojih kuća ukoliko to zaista ne moraju, te da svakako obrate pozornost na podatke o onečišćenju zraka koje svakoga sata objavljuje mjerna postaja u Slavonskom Brodu.

Sve ovo događa samo tri dana od obećanja ministra zaštite okoliša da rafinerija prestaje s radom na dva mjeseca zbog remonta. 
 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ONEČIŠĆENJE ZRAKA Upozorenje građanima: alarmantna koncentracija sumporovodika u zraku

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.