Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Okupila se “Građanska inicijativa za čisti zrak grada Slavonskog Broda"

Objavljeno: 27. siječnja 2011.

Akcijaeko1.jpgGrađanska inicijativa za čist zrak grada Slavonskog Broda okupila je sinoć predstavnike brojnih udruga građana i stručnjaka u cilju zajedničkog i koordiniranog nastupa prema institucijama mjerodavnim za sprečavanje onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.
Osnutak Građanske inicijative motiviran je spoznajom da se već više od dvije godine Brođanima krše temeljna ustavna prava brutalnim zagađivanjem zraka, a mjerodavne državne institucije dosad nisu učinile nikakav pozitivan pomak u poboljšanju kakvoće zraka. Zato su se odlučili okupiti i udružiti želeći da se glasnije čuje i glas onih čije je zdravlje ugroženo.
   Nakon rasprave u kojoj su se čuli brojni prijedlozi zaključeno je kako će se na adrese nadležnih državnih institucija (predsjednika RH, Vlade i mjerodavnih ministarstava) uputiti zahtjevi da se u Slavonskom Brodu hitno postavi pokretna mjerna postaja za praćenje kakvoće zraka i da hitno počne nadogradnja postojeće stalne mjerne postaje kako bi se  mjerili svi štetni plinovi, posebno koncentracije benzena. Usto, Građanska inicijativa traži i sastavljanje plana rješavanja problema onečišćenja, poduzimanje aktivnosti i kontinuirano izvješćivanje građana Slavonskoga Broda o svemu što se poduzelo. Zatražit će se i aktivno uključivanje odgovarajućih tijela Europske unije.
Već su uspostavljeni  prvi kontakti s ekološkim i srodnim udrugama u zemlji i inozemstvu.
   Za daljnje operativno vođenje Građanske inicijative zadužit će se stručni stožer kojemu će među prioritetnim zadaćama biti hitno prikupljanje svih relevatnih informacija o onečišćenju zraka kako bi se na temelju toga izradio kvalitetan projekt sprečavanja daljnjeg zagađenja koji će biti upućen svim mjerodavnim institucijama. Posebno područje djelovanja bit će pravovremeno i objektivno informiranje  građana i komunikacija s javnošću o svim detaljima ovog složenog međunarodnog ekološkog problema.  

akcijaeko4.jpg