Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Studija potvrdila onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Studija mogućeg utjecaja na zdravstveno stanjeU Zavodu za javno zdravstvo predstavljena je Studija procjene mogućeg utjecaja ekoloških čimbenika na zdravstveno stanje stanovništva Brodsko-posavske županije. Studija donosi četrdesetak  zaključaka o kvaliteti zraka u Slavonskom Brodu , a odnosi se na period od 2005. do 2010. godine. Ipak, studijom su obuhvaćeni su i relevantni podatci vezani za 2010. i 2011. godinu.
 
Rezultati su dokazali već svima poznato- građani Slavonskog Broda udišu zrak treće kategorije i to po pitanju koncentracije vodikovog sulfida, lebdećih čestica PM2,5 i ozona. Benzeni nisu obuhvaćeni studijom. Mogući izvori onečišćujućih tvari su rafinerija, lokalni izvori, kućna ložišta i promet. Usporedbom podataka za 2010. i 2011. godinu očito je pogoršanje kvalitete zraka po mjerenju ozona. 
 
U odnosu na podatke na razini Republike Hrvatske grad Slavonski Brod i Brodsko-posavska županija  imaju značajnije veći broj smrtnosti od ishemične bolesti srca. Istovremeno, stopa incidencije kancerogenih bolesti u dobi od nula do devetnaest godina na razini županije viša je nego u ostatku Hrvatske. 
 
Kako je istaknuto na prezentaciji Studija predstavlja temelj za daljnje praćenje i analizu zdravstvenog stanja stanovništva. Da bi se dobili što kvalitetniji podatci predloženo je i osnivanje povjerenstva koje bi iste zdravstvene pokazatelje pratilo u svim hrvatskim gradovima. Na taj bi se način dobiveni podatci mogli usporediti s onima iz Slavonskog Broda. Drugi izneseni prijedlog je da se mjerenje i uzrokovanje  lebdećih čestica, posebno benzoapirena, radi tijekom cijele godine. 
 
Tijekom predstavljanja studije predstavnici Ministarstva zaštite okoliša konačno su potvrdili da je zrak u Slavonskom Brodu onečišćen, te da je Grad Slavonski Brod do sada napravio sve što je mogao, u pravni okvirima naravno, kako bi spriječio ovaj problem. 
 

mt_gallery
 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ONEČIŠĆENJE ZRAKA Studija potvrdila onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.