Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Poruka ministru Zmajloviću;dim koji izlazi iz dimnjaka rafinerije nije vodena para!

Objavljeno: 03. prosinca 2012.

rafinerija_resize.jpg

Povodom nedavno objavljenih informacija, koje su plasirane u javnost od strane ministra zaštite okoliša g.Mihaela Zmajlovića, Gradska uprava Grada Slavonskog Broda mora istaknuti argumente koji, na žalost, ponovno upućuju na ministrovu nekompetenciju i nepoznavanje osnovnih pojmova vezanih uz problematiku rada Rafinerije nafte Brod.
 
Naime, ministar je jučer izjavio, a svi mediji prenijeli kako je dim koji izlazi iz dimnjaka bosanskobrodske rafinerije ništa drugo doli vodena para, te da su pogoni sada u potpunom remontu. Zanimljivo je da je mjerna postaja Slavonski Brod tu istu, prema ministrovim tvrdnjama, bezazlenu vodenu paru zabilježila kao prekomjernu koncentraciju lebdećih čestica i benzena u zraku. 
 
Tako je jučer 2. prosinca 2012. zabilježena satna koncentracija lebdećih čestica od 33,9 µg/m3. Podsjetimo godišnja granična vrijednost je 25 µg/m3. Istovremeno, granična vrijednost koncentracije benzena od 5 µg/m3 u posljednja dva dana prekoračena je čak sedam puta. 
 
Ministru Zmajloviću svakako treba ponovno objasniti i osnovne pojmove po pitanju remonta velikog postrojenja kao što je bosanskobrodska rafinerija. Naime, iako on ističe kako su u ovom trenutku pogoni u potpunom remontu, ministar bi morao znati da se remont rafinerije obavlja u fazama. To znači da u svakom trenutku veći dio pogona radi. Ovakav način remonta sprječava velike financijske gubitke, jer kada bi rafinerija istovremeno zaustavila sve pogone trebalo bi joj 24 sata da ponovno postigne puni proizvodni kapacitet, odnosno u tom vremenu izgubila bi ogromnu količinu novca. 
 
Međutim sigurni smo da ministar Zmajlović raspolaže ovim podatkom , te da je u pitanju samo nespretno sročena izjava.
 
Na kraju ne možemo se ne osvrnuti na ministrovu izjavu kako je međudržavni sporazum o zaštiti okoliša između Hrvatske i BiH, koji bi uskoro trebao biti potpisan, korak koji ide u smjeru lakše koordinacije aktivnosti na svim državnim razinama. Izjava neodoljivo podsjeća na onu bivše premijerke o putu prema putu izlaska iz krize. Za građane Slavonskog Broda takve tvrdnje nemaju apsolutno nikakvu težinu i nadamo se da će ministar toga konačno postati svjestan.