Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Ponovno zabilježeno prekomjerno onečišćenje zraka ; Grad traži žurno reagiranje Ministarstva zaštite okoliša

 

Rafinerija nafte Brod

Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda danas je ponovno uputio dopis Ministarstvu zaštite okoliša kojim upozorava na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu uzrokovano radom Rafinerije nafte Brod. Naime, na mjernoj postaji Slavonski-Brod u noći 1. listopada 2013. zabilježene su višestruka alarmantna prekoračenja koncentracije lebdećih čestica od dozvoljene vrijednosti koja iznosi 25 μg/m3.

Od ponoći do 3,00 sati h njihova vrijednost iznosila je 1300 μg/m3. U 4,00 h vrijednost je pala na 463,5 μg/m3 te se i dalje zadržala višestruko iznad dozvoljene vrijednosti koncentracije.

Prekomjerne koncentracije lebdećih čestica zabilježene su samo nekoliko dana nakon što je na mjernoj postaji u Slavonskom Brodu zabilježeno prekoračenje graničnih vrijednosti benzena o čemu je Grad također dopisom upozorio nadležno ministarstvo.

Naime, 25. rujna 2013. u 21,00 sat zabilježena je satna koncentracija benzena od 7,7 μg/m3. Prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku (NN 117/12) granična vrijednost koncentracije benzena u zraku s obzirom na zaštitu ljudskog zdravlja iznosi 5 μg/m3. Prema istoj Uredbi granična vrijednost benzena ne smije biti prekoračena više od 35 puta tijekom kalendarske godine. U Slavonskom Brodu ta vrijednost u 2013. godini do 27. rujna 2013. prekoračena je 634 puta.

Grad Slavonski Brod ponovno je zatražio od Ministarstva zaštite okoliša žurno reagiranje, jer posljednje izmjerene vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku potvrđuju da je situacija u Slavonskom Brodu alarmantna.

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ONEČIŠĆENJE ZRAKA Ponovno zabilježeno prekomjerno onečišćenje zraka ; Grad traži žurno reagiranje Ministarstva zaštite okoliša

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.