Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Ponovno zabilježeno onečišćenje zraka

Objavljeno: 13. ožujka 2013.
Ponovno zabilježeno onečišćenje zraka

Koncentracija benzena i lebdećih čestica u zraku ponovno prelazi graničnu vrijednost. Od jučer ujutro Brođani i Brođanke kontinuirano udišu zrak onečišćen lebdećim česticama, a najveća satna koncentracija zabilježena jutros u 4,00 sata iznosila je 48,8 µg/m3. Podsjetimo granična godišnja vrijednost iznosi 25 µg/m3. 
 
Sinoć od 20,00 sati prekoračene su i granične vrijednosti benzena od 5 µg/m3 , a najviša satna koncentracija zabilježena jutros u 4,00 sata iznosila je 7,5 µg/m3. Jutros od 5,00 sati nisu dostupni podatci s mjerne postaje u Slavonskom Brodu.
 
Grad Slavonski Brod  već je 5. ožujka 2013. uputio dopis Ministarstvu zaštite okoliša u kojem ponovno upozorava na prekoračenje graničnih vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku, te postavlja pitanje što će resorno ministarstvo poduzeti da se situacija u gradu Slavonskom Brodu popravi ?
 
Zbog sporosti državne administracije dopis kojim se upozorava na konstantno zagađenje zraka Grad Slavonski Brod danas će adresirati i na Upravu Rafinerije nafte Brod. Naime, očito je da u rafineriji dolazi do kvara u tehnološkom procesu koji uzrokuje prekomjernu koncentraciju štetnih tvari u zraku.