Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Upozorenje građanima; koncentracija sumorovodika u zraku 18 puta veća od dopuštene!

Objavljeno: 14. svibnja 2013.

pozorenje građanima; koncentracija sumorovodika u zraku 18 puta veća od dopuštene!

Jutros u 8,00 sati u Slavonskom Brodu je izmjerena koncentracija sumprovodika u zraku osamnaest puta veća od granične vrijednosti- 126,3 µg/m3. U pitanju je najveća koncentracija sumporovodika ikad zabilježena na mjernoj postaji u Slavonskom Brodu. Čak i u ovom trenutku koncentracija sumporovodika je deset puta veća od granične vrijednosti. Podsjetimo granična satna koncentracija za sumporovodik iznosi 7 µg/m3.

Gradska uprava Grada Slavonskog Broda ovim putem upozorava sve građane da ne izlaze iz svojih kuća ukoliko to ne moraju, a upozorenje se posebno odnosi na djecu, starije građane, te osobe s bolestima respiratornog sustava.

Nakon što su zabilježene katastrofalno visoke koncentracije sumporovodika u zraku Grad Slavonski Brod odmah je uputio oštro prosvjedno pismo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, te predsjednici Vlade Republike Srpske Željki Cvijanović. Istovremeno, predsjedniku Republike Hrvatske dr.sc. Ivi Josipoviću i premijeru Zoranu Milanoviću Grad je uputio zahtjev za zaštitom zdravlja svojih građana.

Niti jedan od razgovora vođenih na temu ovog međudržavnog ekološkog problema još uvijek nije polučio konkretne rezultate, a cijelo to vrijeme građani Slavonskog Broda udišu onečišćen zrak.