Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Gradonačelnik poručio; pokretna mjerna postaja samo će potvrditi rafineriju kao glavni izvor onečišćenja zraka

Gradonačelnik poručio; pokretna mjerna postaja samo će potvrditi rafineriju kao glavni izvor onečišćenja zraka

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je gostovao u emisiji uživo Hrvatskog radija pod nazivom „Eko radar“. Tema emisije, posvećene pitanjima zaštite okoliša i održivog razvoja, bilo je onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Tijekom gostovanja u radijskoj emisiji gradonačelnik je ponovno istaknuo što je sve Grad učinio u posljednjih nekoliko godina vezano uz problem onečišćenja zraka i Rafineriju nafte Brod. Borba protiv ovog međudržavnog ekološkog problema započela je 2009. godine kada je organizirano potpisivanje peticije „ Za čist zrak i očuvanje Save u Slavonskom Brodu.“ Svoj potpis dalo je 17.800 Brođanki i Brođana što je bio povod da Fond za zaštitu okoliša i Brodsko-posavska županija u roku od nekoliko mjeseci potpišu ugovor o financiranju izgradnje mjerne postaje za trajno praćenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu.

Rezultati mjerne postaje u Slavonskom Brodu često su alarmantni, naglasio je gradonačelnik, a prekoračenja graničnih vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku stalno su prisutna o čemu Grad kontinuirano dopisima obavještava Ministarstvo zaštite okoliša.
O problemu Rafinerije nafte Brod i zagađenju zraka gradonačelnik je do sada razgovarao s tri različita ministra zaštite okoliša, predstavnicima Hrvatskog helsinškog odbora, te samim predsjednikom Republike Hrvatske dr.sc. Ivom Josipovićem. Krajem 2012. Grad Slavonski Brod o ovom je ekološkom problemu informirao i deset ekoloških udruga s područja Europske Unije.

Nedavno je postavljena druga mjerna postaja uz samu rafineriju, a dobili smo i informaciju da bi 11. studenoga s radom trebala početi pokretna mjerna postaja u Slavonskom Brodu, na koju smo čekali dvije godine - izjavio je gradonačelnik u radijskoj emisiji. Smatram da će ona, poručio je gradonačelnik, samo potvrditi rafineriju kao glavni izvor onečišćenja.

O veličini ekološkog problema s kojim građani Slavonskog Broda svakodnevno žive dovoljno govore slijedeći podatci; Prema Uredbi o razinama onečišćujućih tvari u zraku granična vrijednost koncentracije benzena u zraku iznosi 5 μg/m3. Prema istoj Uredbi granična vrijednost benzena ne smije biti prekoračena više od 35 puta tijekom kalendarske godine. Od početka 2013. godine do danas ta je vrijednost u Slavonskom Brodu prekoračena 634 puta.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ONEČIŠĆENJE ZRAKA Gradonačelnik poručio; pokretna mjerna postaja samo će potvrditi rafineriju kao glavni izvor onečišćenja zraka

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.