Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Pokretna mjerna postaja u Slavonskom Brodu puštena u rad

Pokretna mjerna postaja u Slavonskom Brodu puštena u rad

Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu od danas mjeri i pokretna mjerna postaja. Upravo je puštanje u rad dugoočekivane mjerne postaje bio razlog zbog kojeg je u Velikoj vijećnici danas održan sastanak na kojem su uz gradonačelnika Mirka Dusparu, njegove zamjenike Hrvoja Andrića i Teu Tomas-Teskeru te ostale predstavnike Grada Slavonskog Broda sudjelovali i pomoćnik ministra zaštite okoliša i prirode za inspekcijske poslove Goran Heffer, načelnica Sektora zaštite okoliša u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Aleksandra Čilić , Sonja Vidič iz Državnog hidrometeorološkog zavoda te predstavnici Brodsko-posavske županije.

Kako je naglašeno na današnjem sastanku sredstva za postaju i provedbu mjerenja osiguralo je Ministarstvo zaštite okoliša putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ujedno i vlasnik postaje, a mjerenja će provoditi Institut za medicinska istraživanja kao referentni laboratorij. Postaja će raditi iduća četiri mjeseca nakon čega je predviđeno konačno postavljanje druge stacionarne mjerne postaje za koju je Ministarstvo putem Fonda osiguralo 2,5 milijuna kuna.

Hrvatska i BiH prijavile su 4. studenog i zajednički projekt za financiranje iz IPA prekograničnog programa kroz koji planiraju izraditi katastar emisija visoke rezolucije za područje Slavonskog Broda i Broda te cjeloviti sustav upravljanja kvalitetom zraka u pograničnom području. Ukupna vrijednost zajedničkog projekta je 700.000 eura.

"Činjenica je da je postavljanje pokretne mjerne postaje mali korak, ali je svakako korak naprijed ka rješavanju jednog od najvažnijih pitanja za građane Slavonskog Broda"- istaknuo je gradonačelnik Duspara. Na današnjem sastanku razgovaralo se i o dva nova projekta. Prvi je edukativna kampanja o onečišćenju zraka koja bi, kako je istaknula predstavnica DHMZ-a, spriječila krivo tumačenje podataka mjernih postaja. Drugi projekt je izrada epidemiološke studije o utjecaju onečišćenja zraka na zdravlje ljudii. Za oba projekta postoji mogućnost sufinanciranja od strane Fonda za zaštitu okoliša.

mt_gallery

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ONEČIŠĆENJE ZRAKA Pokretna mjerna postaja u Slavonskom Brodu puštena u rad

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.