Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Problem onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu mora se što prije riješiti

Objavljeno: 03. rujna 2014.

Ponovno zabilježeno onečišćenje zraka; povišena koncentracija sumporovodika u zrakuStanovnici Slavonskog Broda već su godinama izloženi problemu onečišćenog zraka i unatoč svih nastojanjima i aktivnostima usmjerenim na njegovo rješavanje, Brođani i Brođanke i dalje udišu onečišćen zrak. Od 2009. godine Grad Slavonski Brod ustraje na rješavanju ovog ekološkog problema, te istovremeno podržava sve akcije i inicijative, čiji je cilj omogućiti stanovnicima Slavonskog Broda čist i zdrav okoliš. Gradonačelnik Mirko Duspara tako je podržao i Građansku inicijativu- udrugu za zaštitu okoliša i prirode, odnosno njihov apel ponovno upućen svim državnim institucijama, o kojih se traži hitno rješavanje brodskog problema onečišćenog zraka.

Gradska uprava Grada Slavonskog Broda i dalje svakodnevno obavještava Ministarstvo zaštite okoliša o prekoračenjima graničnih vrijednosti onečišćujućih tvari u zrak, te traži hitno rješavanje problema onečišćenog zraka. Grad Slavonski Brod je omogućio i prostor za postavljanje pokretne mjerne postaje na Gradskim bazenima, te je osigurao zemljište za drugu mjernu postaju u Slavonskom Brodu. Na žalost, nove mjerne postaje samo su potvrdile da je kvaliteta zraka u našem gradu ostala loša, a velike koncentracije sumporovodika, benzena i lebdećih čestica i dalje su prisutne u zraku.

Iako je riječ o međudržavnom ekološkom problemu, o kojem mogu pregovarati samo nadležna ministarstva dviju država, on se mora riješiti što prije. Slavonski Brod danas je najveći grad na granici Europke Unije, a njegovi stanovnici već godinama udišu onečišćen zrak.