Onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu

Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora zasjedao u Slavonskom Brodu na temu problema onečišćenja zraka

IMG 2449 resize

Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora danas je u Slavonskom Brodu održao svoju 7. tematsku sjednicu i to na temu onečišćenja zraka uzrokovanog radom Rafinerije nafte Brod. Na sjednici se raspravljalo o problemu onečišćenja zraka na širem području Slavonskog Broda te mjerama i aktivnostima koje se poduzimaju kako bi ono smanjilo.

Kako je tom prilikom istaknuo ministar zaštite okoliša i prirode Slaven Dobrović, zahvaljujući potpisivanju Sporazuma između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o suradnji u području zaštite okoliša danas postoji i podloga za brže rješavanje ovog velikog ekološkog problema. „Sporazum nam omogućava da od odgovornih tijela u Bosni i Hercegovini zatražimo što žurniju modernizaciju postrojenja Rafinerije s čime se kasni. Značajnije pomake u rješavanju ovog pitanja očekujemo i temeljem napretka u procesu približavanja i pristupanja BiH Europskoj uniji, a razmatramo i druge pravne mogućnosti kako bi zaštitili naše građane“ –poručio je ministar.

Ministarstvo zaštite okoliša i prirode u okviru svoje nadležnosti izradilo je Izvješće o kvaliteti zraka na području Slavonskog Broda i informaciju o planiranoj modernizaciji postrojenja Rafinerije Brod, planiranim i poduzetim aktivnostima i mjerama u svezi onečišćenja zraka na području Slavonskog Broda te isto dostavilo Odboru za zaštitu okoliša i prirode u srpnju prošle godine. Kako navedeno Izvješće nije raspravljeno u 2015., Ministarstvo je na zahtjev Odbora izradilo novo Izvješće. Novo Izvješće pokazalo je da je Rafinerija nafte Brod dominantni izvor onečišćenja sumporovodikom. Neosporno je kako je proces modernizacije Rafinerije nafte Brod prespor što je neprihvatljivo za građane Slavonskog Broda.Upravo iz tog razloga nadležno ministarstvo planira podići problem onečišćenja zraka na višu razinu, a u njegovo rješavanje aktivnije se uključilo više ministarstava.

Kako je naglasio predsjednik Odbora za zaštitu okoliša Gordan Maras, glavni cilj današnje tematske sjednice je poslati poruku građanima Slavonskog Broda da nisu sami, da je Hrvatski sabor uz njih i da su od Vlade RH već zatraženi konkretniji potezi u rješavanju ovog velikog ekološkog problema. Uprava Rafinerije nafte Brod već godinama najavljuje modernizaciju, a ukoliko u vrlo skoro vrijeme ne budu poduzeti prvi konkretni potezi po tom pitanju najavljene su i druge ozbiljnije mjere kojima se može stati na kraj onečišćenju zraka. „Iako JANAF kao državna tvrtka dio dobiti ostvaruje i kroz poslovanje s Rafinerijom nafte Brod, ona je prije svega u funkciji građana. U tom smislu, ukoliko to bude potrebno, kao moguća mjera u obzir dolazi i zatvaranje dotoka nafte prema rafineriji“- naglasio je predsjednik Odbora.

Gradonačelnik Mirko Duspara je istaknuo kako je ovo prvi puta da se u Slavonskom Brodu održava sjednica Odbora Hrvatskog sabora, što dovoljno govori o veličini problema kojem su Brođani i Brođanke već godinama izloženi. Ponovno je naglasio kako je ovaj trenutno najveći ekološki problem u Hrvatskoj moguće riješiti jedino zajedničkim djelovanjem svih nadležnih tijela na državnoj razini te ozbiljnijim pristupom kakvo je Ministarstvo zaštite okoliša najavilo još u veljači ove godine, a na što Grad Slavonski Brod apelira već godinama.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica ONEČIŠĆENJE ZRAKA Odbor za zaštitu okoliša Hrvatskog sabora zasjedao u Slavonskom Brodu na temu problema onečišćenja zraka

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.