Obilježen Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno: 26. studenoga 2019.

nasilje

Kao i prijašnjih godina Povjerenstvo za ravnopravnost Grada Slavonskog Broda u suradnji s Udrugom Brod, grupom za ženska prava i pjesnicima jučer je organiziralo obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. 

Udruga Brod izvela je emotivni performans, a na akustičnoj gitari nastupio je Zoran Tomac.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u znak sjećanja na političke aktivistice Patriu Minervu i Mariu Teresu Mirabal koje je 1960. godine brutalno ubio tadašnji diktator Dominikanske Republike Rafael Trujillo.

Nasilje prema ženama problematika je kojom se sustavno bave nadležne državne institucije i organizacije civilnog društva koje preventivnim mjerama, edukacijom i senzibilizacijom javnosti pokušavaju smanjivati visoke stope nasilja u društvu te ublažavati traumatične posljedice žrtava nasilja. 

Cilj ove akcije je podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko.

Jedino uz podršku svih članova društva u osudi i prijavljivanju nasilja možemo očekivati uspješno stvaranje okruženja u kojemu nema mjesta za nasilje i nasilnike.