• Ostanite doma

Obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka

borb

Na današnji se dan, točnije svake 4. veljače, diljem svijeta obilježava Svjetski dan borbe protiv raka (World Cancer Day). Riječ je o inicijativi koja za cilj ima podizanje svijesti o raku te o mogućnostima u prevenciji, ranom dijagnosticiranju i liječenju raka, a obilježava se od 2000. godine kada je na Svjetskom samitu protiv raka, održanom u Parizu, potpisana povelja poznata kao „Pariški sporazum protiv raka“.

Broj osoba oboljelih od malignih bolesti u stalnom je porastu, što je u najvećoj mjeri rezultat povećanog očekivanog trajanja života i većeg broja osoba koje dožive godine života u kojima se maligne bolesti češće pojavljuju. Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će se broj oboljelih u svijetu povećati sa 14 milijuna u 2012. godini na 24 milijuna do 2035. godine, stoga je nužno podsjetiti da se čak 50% karcinoma može spriječiti usvajanjem zdravih životnih navika kao što su prestanak konzumacije duhanskih proizvoda, izbjegavanje alkohola, zdrava prehrana, redovita tjelesna aktivnost, održavanje normalne tjelesne težine i sl.  

Svaka osoba, organizacija i zajednica mogu dati doprinos u borbi protiv raka kako bi se smanjio broj prijevremenih smrti od raka, ali i kako bi se podigla kolektivna svijest u ime poboljšanja općeg znanja o raku. Odaberimo zdrav način života, odazovimo se pozivima na preventivne preglede jer su redoviti pregledi najvažniji za rano otkrivanje raka i očuvanje zdravlja.

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Obilježava se Svjetski dan borbe protiv raka

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.