Obilježavamo 50. godišnjicu Dana planeta Zemlje

zzzzemlja

Dan planeta Zemlje prvi puta je obilježen 22. travnja 1969. godine u SAD-u. Ove godine slavimo veliku 50. godišnjicu obilježavanja ovoga dana kojemu je za cilj buđenje svijesti i djelovanje na smanjenje čovjekovog štetnog učinka na okoliš. 

Američki senator Gaylord Nelson 1969. godine zgrozio se nad posljedicama izlijeva nafte uz obalu Kalifornije te se pri povratku u američki parlament izborio da se 22. travnja proglasi nacionalnim danom proslave planeta Zemlje. 
Buđenje ekološke svijesti ubrzo se počelo javljati i u drugim dijelovima svijeta, a Ujedinjeni narodi proglasili su 2009. godine 22. travnja „Međunarodnim danom majke Zemlje“.
Dan planeta Zemlje svake godine održava se s posebnim fokusom na određeni problem. Ovogodišnja tema su klimatske promjene.
Posljedice klimatskih promjena osjećaju se u svim dijelovima svijeta (ekstremni klimatski uvjeti i promjene, razina mora raste, polarne ploče se tope).  Klimatske promjene događaju se vrlo brzo i to utječe na sve biljke i životinje koje se teško prilagođavaju što dovodi do povećanog rizika izumiranja. Stoga, brinuti se za planet Zemlju i ne mora biti toliko teško. Možemo puno učiniti pazeći da odvajamo i recikliramo otpad, pažljivo trošimo vodu, gasimo svijetla kada nam nisu potrebna, ne bacamo smeće u prirodu, itd.
 
Grad Slavonski Brod već godinama provodi projekte na području uređenja i zaštite okoliša s ciljem smanjenja onečišćenja okoliša te uštede u potrošnji energije. Tako se iz gradskog proračuna sustavno ulažu sredstva za izgradnju i modernizaciju sustava javne rasvjete s posebnim naglaskom na energetsku učinkovitost novih rasvjetnih tijela, koja omogućuju značajnu uštedu u potrošnji energije te smanjenje emisije CO2. Istovremeno, radi se i na projektima obnove energetske učinkovitosti gradskih dječjih vrtića i škola, izgradnje novih reciklažnih dvorišta te ozelenjavanju gradskih ulica i naselja. 
 

Određene gradske ustanove odlučile su na svojstven način obilježiti Dan planeta Zemlje. 
Galerija umjetnina Grada Slavonskoga Broda povodom Dana planeta Zemlje napravila je objavu s primjerima umjetnina iz Galerije Ružić, ali i primjerima iz svijeta koji su nastali recikliranjem otpada odbačenih predmeta, a Odgojiteljice Dječjeg vrtića "Ivana Brlić-Mažuranić" i Dječjeg vrtića "Potjeh" pripremile su razne sadržaje najmlađim građanima poput pričanje priče "Kastori vrtlari", slikopriča EKO S.O.S., priprema likovno-kreativnih aktivnosti od neoblikovanih i poluoblikovanih prirodnih materijala, itd. 

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Obilježavamo 50. godišnjicu Dana planeta Zemlje

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.