Završena treća projektna faza Plana održive mobilnosti urbanog područja Slavonskoga Broda

Logotip projekta

U mjesecu ožujku završena je treća projektna faza, prednacrt Plana održive urbane mobilnosti urbanog područja Slavonskog Broda.

Tijekom prve tri faze izvršena je analiza postojećeg stanja, izvještaj rezultata prometne potražnje te je izrađen prometni model u kojemu su definirane mjere i ciljevi za postizanje optimalnog održivog prometnog sustava. Ciljevi Plana održive mobilnosti definirani su sukladno rezultatima analize postojećeg stanja obuhvata zone prometnog sustava, analizom ključnih socioekonomskih čimbenika koji imaju utjecaj na prometni sustav i rezultatima prometnog modela. Isto tako, definirani su i glavni pokazatelji uspješnosti ciljeva te njihove vrijednosti kako bi se mogla mjeriti učinkovitost Plana, tj. ispunjavanje postavljenih ciljeva, a kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi, definirane su i intermodalne mjere na organizacijskoj, operativnoj i infrastrukturnoj razini.

Mjere su razvijene temeljem zaključaka analize postojećeg stanja prometnog sustava područja obuhvata, projekcije trendova razvitka prometne potražnje u budućnosti te temeljem pretpostavki o načinima razvitka prometnog sustava u Republici Hrvatskoj, Europi i svijetu. Definirane mjere i ciljevi su dovedeni u korelaciju na način da je prikazano koje mjere pridonose postizanju kojih ciljeva te u kojem intenzitetu.

Nakon definiranih mjera, pristupilo se izradi modela kako bi se mogli vrednovati glavni pokazatelji uspješnosti ciljeva te njegove ciljane vrijednosti. Rezultati modela pokazali su da su mjere uspjele postići ciljane vrijednosti ključnih pokazatelja uspješnosti. Npr. za postavljeni cilj „Smanjiti negativan utjecaj prometnog sustava na zagađenje okoliša i  zraka“, predložene mjere ostvaruju smanjenje emisija stakleničkih plinova iz osobnih automobila za 17,3%, a iz teških teretnih vozila 29,8%.

U četvrtoj, završnoj fazi Plana održive urbane mobilnosti urbanog područja Slavonskoga Broda preostaje izraditi završni nacrt plana te Plan provedbe.

Podsjetimo, riječ je o projektu vrijednom 2,2 milijuna kuna koji obuhvaća područje grada Slavonskog Broda i općine Bebrina, Brodski Stupnik Bukovlje, Donji Andrijevci, Garčin, Gornja Vrba, Klakar, Podcrkavlje i Sibinj, a sama izrada Plana održive urbane mobilnosti i urbanog područja Slavonski Brod je u skladu sa Strategijom prometnog razvoja Republike Hrvatske za 2017.-2030. godinu. Korisnik projekta je Grad Slavonski Brod, a partner je Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda.

Provedbom projekta „Plan održive urbane mobilnosti urbano područje Slavonski Brod" unaprijedit će se postojeći koncept upravljanja mobilnošću na urbanom području na način da će u suradnji s građanima, stručnjacima i relevantnim dionicima na lokalnoj i regionalnoj razini i uz razmatranje postojeće infrastrukture, sadašnje te projekcije buduće potražnje za mobilnošću biti izrađen usuglašeni Plan urbane mobilnosti kao strateški okvir i smjernica za učinkovita, razumna i svrsishodna ulaganja u prometnu infrastrukturu. Plan će obuhvatiti sve vidove mobilnosti na Urbanom području Slavonski Brod te producirati optimalne mjere za daljnji razvoj održivog prometa.

Vrijednost projekta: 2.207.803,60 kuna

Iznos EU-potpore: 1.876.633,06 kuna

Sadržaj članka isključiva je odgovornost Grada Slavonskog Broda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

 

eu fondovi lenta

Korisnik:

mt_ignore
Grad Slavonski Brod

 

Partner:

razvojna agencija sb

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Završena treća projektna faza Plana održive mobilnosti urbanog područja Slavonskoga Broda

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.