OBJAVA ZA MEDIJE: GRADONAČELNIK DUSPARA POKUŠAVA SPRIJEČITI PLJAČKU SLAVONSKOG BRODA

pres1310h.jpgDanas su u Zagrebu i Slavonskom Brodu održane konferencije za medije na temu „Slavonski Brod na sudskoj dražbi“ na kojima je objavljena mogućnost da se vrijedna imovina grada Slavonskog Broda nađe na dražbi (koju je Općinski sud u Slavonskom Brodu sazvao za 27. listopada ove godine) ukoliko Vrhovni sud zaključi sudski spor u korist tvrtke „Novogradnja“ koja potražuje od Grada financijsku naknadu za građevinske radove na objektu bivšeg ferijalnog odmarališta na Korčuli koji je tek darovnicom Republike Hrvatske  2000. godine postao vlasništvo Grada.
Unatoč tome što su i Općinski i Županijski sud u Zagrebu 1997. godine  presudili u korist tadašnjeg vlasnika Republike Hrvatske pod obrazloženjem da se prijenosom nekretnine nije prenio i dug na novog vlasnika, iste sudske istance u Slavonskom Brodu su donijele presudu 2005. u korist „Novogradnje“ sa zateznom kamatom još od 1991., temeljem čega je pokrenut ovršni postupak nad imovinom Grada Slavonskog Broda.
Na temelju takvih nelogičnih sudskih odluka, osnovano se sumnja da se radi o nekolicini umreženih pojedinaca i skupina - ratnih profitera koji bi ovom ovrhom ishodili financijsku dobit za sebe te istovremeno oštetili Grad Slavonski Brod i unazadili njegov razvoj.
Vodstvo Grada do sada nije htjelo privlačiti veću medijsku pažnju jer je bilo uvjereno u korektnost i pravednost nadležnih institucija.

NELOGIČNE SUDSKE ODLUKE  POTIČU SUMNJE NA KORUPCIJU

No, zbog brojnih nelogičnosti u donošenju odluka, pojavile su se opravdane sumnje u korumpirano pravosuđe. Tako valja spomenuti da su se na svim instancama hrvatskog pravosuđa odluke donosile u neočekivano kratkim rokovima:  Županijski sud u Slavonskom Brodu odbio je žalbu Grada u roku mjesec dana, Vrhovni sud RH je donio presudu u roku 4 mjeseca, Ustavni sud u roku od 20 dana, a Upravni sud u roku od pet mjeseci.
Među brojnim nelogičnostima posebno se izdvaja i odluka Općinskog suda u Slavonskom Brodu prema kojoj je procjenu nekretnina izvršila slavonsko-brodska ispostava Porezne uprave, a ne kako je to uobičajeno, sudski vještak. Ta je procjena nekoliko puta manja od stvarne vrijednosti nekretnina, što je Grad tijekom postupka dokazivao ugovorima za prodaju susjednih nekretnina. Tako će se zemljišta na kojima je Grad planirao graditi brojne važne društvene objekte poput studentskog kampusa i veleučilišta, dječjeg vrtića, socijalnih stanova, hotela i dr. , čija je vrijednost oko 80 milijuna kuna, na sudskoj dražbi prodavati  za 19 milijuna kuna.

POTRAŽIVANJE ZA RADOVE NA KORUČILI NIJE DIO TEMELJNOG KAPITALA NOVOGRADNJE
Grad je 2008. godine došao do spoznaje da su sva potraživanja Novogradnje zapravo potraživanja Hrvatskog fonda za privatizaciju jer se u procesu pretvorbe vlasništva potraživanje koje je Novogradnja imala prema Ferijalnom savezu, odnosno Republici Hrvatskoj, nije upisalo u temeljni kapital ove građevinske tvrtke pa su time neupisana potraživanja postala potraživanja HFP-a. To je i  HFP potvrdio rješenjem iz rujna 2008., koje je potom ukinuto presudom Upravnog suda, a koja je donesena u manje od 5 mjeseci iako je prosječno trajanje postupka pred Upravnim sudom 4 godine.
Grad Slavonski Brod u ovom trenutku čeka odluku Vrhovnog suda RH kojem je podnesen zahtjev za zaštitu zakonitosti postupka od strane Glavnog Državnog odvjetnika Mladena Bajića.  Unatoč brojnim molbama vodstva Slavonskog Broda da interveniraju u ovom slučaju, ni premijer Sanader niti njegova nasljednica, premijerka Kosor nisu reagirali.
Ipak, gradonačelnik Duspara je istaknuo dobru suradnju s Državnim odvjetništvom, a jučer se sastao i s predstavnicima Ministarstva pravosuđa.
Pod osnovanom sumnjom korupcije službeno je upućen i dopis Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, tzv. osječkoj podružnici hrvatskog FBI-a. U nju se polaže nada da će ubrzo provjeriti sve detalje vezane uz predanu dokumentaciju i u što skorijem roku očitovati o korupciji u ovom slučaju.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti OBJAVA ZA MEDIJE: GRADONAČELNIK DUSPARA POKUŠAVA SPRIJEČITI PLJAČKU SLAVONSKOG BRODA

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.