DODJELA NAGRADE DRAGUTIN TADIJANOVIĆ PRVI PUTA U TADIJANOVIĆEVOM SPOMEN DOMU U SLAVONSKOM BRODU

Objavljeno: 03. studenoga 2009.
dtadijan.jpgNagrada Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti „Dragutin Tadijanović“ dodijelit će se u srijedu 4.studenog, na Tadijanovićev rođendan, po prvi puta u Spomen- domu Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu u Starčevićevoj ulici broj 8.
Dobitnik ovogodišnje nagrade je pjesnik i akademik Luko Paljetak iz Dubrovnika.
Po ugovoru s akademikom i počasnim građaninom Slavonskog Broda Dragutinom Tadijanovićem Grad je uredio prostor za Tadijanovićevu donaciju u prizemlju Palače Horvat u Starčevićevoj ulici koja je zašitićena kao spomenik kulture. Građevina koja je oštećena u Domovinskom ratu u proteklih nekoliko godina potpuno je rekonstruirana i gotovo u cijelosti uređena za novu namjenu za što je grad Slavonski Brod uložio oko 1,6 milijuna kuna.
Na svečanost dodjele nagrade D.Tadijanović pozvani su brojni ugledni gosti, čelnici HAZU, Matice hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Školske knjige, predstavnici crkvenog, kulturnog, obrazovnog i političkog života grada i županije.
Uoči dodjele nagrade u 9,30 sati u crkvi  Presvetog Trojstva služit će se sveta misa za Dragutina Tadijanovića, a u 10,30 sati uslijedit će u Franjevačkom samostanu prigodni poetski recital na kojem će o Tadijanovićevom pjesničkom djelu govoriti prof. dr. sc. Vinko Brešić i akademik prof. dr. sc. Ivan Golub.