POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI GRADA, ŽUPANIJE I AGENCIJE ZA PROMICANJE ULAGANJA ZA CENTAR IZVRSNOSTI

biomasazg2.jpgCENTAR IZVRSNOSTI ZA BIOMASU U SLAVONSKOM BRODU
Na inicijativu Agencije za promicanje izvoza i ulaganja, Grad Slavonski Brod, Brodsko-posavska županija i APIU potpisali su danas u Zagrebu Sporazum o suradnji na ostvarenju projekta Centra izvrsnosti za obnovljive izvore energije sa specijalizacijom za biomasu. Sporazum su potpisali gradonačelnik Mirko Duspara, župan Danijel Marušić i ravnatelj APIU Sani Ljubunčić.
Centar izvrsnosti za biomasu provodit će edukaciju te istraživanje i razvoj na području iskorištavanja energije iz biomase. Potpisivanjem ovog sporazuma ističe se važnost kako za hrvatsko gospodarstvo tako i za domaće  proizvođače iz razloga što će Centar u budućnosti pružati usluge certifikacije proizvoda iz biomase te opreme za proizvodnju energije u Hrvatskoj.
Grad Slavonski Brod idealna je lokacija za smještaj ovakvog centra zbog svog geoprometnog položaja, duge tradicije sličnih djelatnosti u Đuri Đakoviću, Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu kao znanstveno-istraživačke institucije te bogatstva biomase u okolici.
Osnivanjem Centra izvrsnosti za biomasu povezat će se sve relevantne institucije i tvrtke koje će stvoriti potrebnu infrastrukturu kroz koju će se suradnjom transferirati tehnologija i akumulacija znanja iz znanstvenih institucija na gospodarstvo. Zamišljeno je da Centar preraste u regionalni centar za biomasu pružajući usluge tvrtkama zemalja u okruženju. Kada centar bude u punoj funkciji planirano je da bude i financijski samoodrživ. Osnivanje ovakvog centra rezultat je nacionalne opredijeljenosti za ulaganja u obnovljive izvore energije.
IZJAVA GRADONAČELNIKA MIRKA DUSPARE:
   -Potpis sporazuma prvi je veliki korak da bi Centar izvrsnosti za biomasu bio u gradu Slavonskom Brodu. Na nama je sad da u idućem razdoblju sa Županijom osnujemo zajedničko trgovačko društvo koje bi dalje išlo na izgradnju ovog centra koji bi bio referalni centar ne samo za Hrvatsku već i nama susjedne države (BiH, Srbiju, Mađarsku...). Praktično, ovo bi bio jedini centar u ovom dijelu Europe.
U svakom slučaju, veliko je to priznanje gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji,  a iskustva u tome imamo. Imamo Strojarski fakultet koji već dosta toga radi vezano za ove projekte, a i isto tako i Đuru Đakovića koji ima stručnjake, a i tvrtke u Đakoviću već proizvode postrojenja za iskorištavanje biomase.
Biomasa je sve ono što ostane u šumi i na polju, a i ono što će danas-sutra proizvoditi naš novi pročistač otpadnih voda jer 30-ak posto mulja i mase koja ostane mora se negdje iskoristiti  jer se ne može deponirati. To bi se  koristilo u spalionicama gdje bi se proizvodila električna i toplinska energija. Znamo da ulazimo u razdoblje u kojem je sve veći problem izvora energije i  sve se više nada polaže u obnovljive izvore energije. Mislim da Slavonija i pogotovo ovaj dio oko grada Slavonskog Broda ima velike potencijale  biomase, istaknuo je nakon današnjeg potpisivanja sporazuma gradonačelnik Mirko Duspara, dr. med.

biomasazg.jpg

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti POTPISAN SPORAZUM O SURADNJI GRADA, ŽUPANIJE I AGENCIJE ZA PROMICANJE ULAGANJA ZA CENTAR IZVRSNOSTI

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.