PREDSTAVNICI MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA, VANJSKIH POSLOVA I JANAFA O PROBLEMU ZAGAĐENJU ZRAKA

Zagadj.jpgKako spriječiti zagađanje zraka u Slavonskom Brodu bila je tema današnjeg sastanka gradskih čelnika s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva vanjskih poslova, JANAF-a, Brodsko-posavske županije i županijskog Zavoda za javno zdravstva.
Hitnom sastanku kojeg je sazvao gradonačelnik Mirko Duspara odazvali su se iz Ministarstva vanjskih poslova - načelnica odjela za susjedne zemlje Ana Puljić Žunjić,  iz Ministarstva zaštite okoliša Marijan Krešić i Sadra Krmpotić, iz JANAF-a upravitelj terminala u Slavonskom Brodu Pavo Šarčević, iz Brodsko-posavske županije pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić i ravnatelj Županijskog zavoda za javno zdravstvo dr Ante Cvitković.
Gradonačelnik Duspara podsjetio je da je podnijeta kaznena prijava zbog zagađenja zraka u Slavonskom Brodu koji je već dospio u 3.kategoriju prekomjerno onečišćenog zraka i to samo na temelju povećane  koncentracije sumporovodika dok se koncentracija benzena još uopće ne mjeri.
Gradonačelnik se pozvao na članak 49.Ustava RH po kojem svatko ima pravo na zdrav život, a uvjete za to mora osigurati država koja ima i mehanizme. Poluga za sprečavanje daljnjeg zagađenja zraka, koji će u Slavonskom Brodu postati još veći problem kako se bude povećavala prerada u bosanskobrodskoj rafineriji nafte, u rukama je državnih institucija i tvrtki, kazao je gradonačelnik ističući kako će grad o ovom problemu obavijestiti i Europsku komisiju.
U cilju sprečavanja zagađenja gradonačelnik Duspara predložio je niz konkretnih prijedloga koji će biti upućeni nadležnim institucijama.
PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA
   -Predlažemo osnivanje Povjerenstva koje će raditi na ovome i  izvještavati javnost o poduzetim mjerama. U tom povjerenstvu obavezno moraju biti i predstavnici ministarstava, grada i županije.
Tražimo da podaci o mjerenju kakvoće zraka i koncentracijama štetnih spojeva svakodnevno budu dostupni Brođanima, preko centra 112 ili na neki drugi način, jer 80 tisuća Brođana ne može u isto vrijeme biti na internet stranici ministarstva ili doći do grade županije gledajući mnogima nerazumljive podatke.
Tražimo da se ugovor koji je JANAF potpisao s Optimom stopira dok ne dobijemo jamstva da će rafinerija ići u ugradnju filtera i svega što će spriječiti zagađenje. Isto tako, tražimo od HŽ Carga da zaustavi izgradnju terminala za naftne derivate u Luci Brod dok ne riješimo problem s radom rafinerije  jer dobit ne može biti ispred života 180 tisuća građana ove županije. Posebno tražimo da se o bilo kakvim aktivnostima s predstavnicima rafinerije nafte, bilo s državne ili županijske razine, prije svega oko povećanja kapaciteta, obavezno obavijeste i građani Slavonskog Broda i  gradska uprava.
Tražimo da se na mjernoj stanici u Slavonskom Brodu dodaju aparati koji će mjeriti i sve izuzetno važne spojeve, najveće otrove koji se dobivaju u preradi nafte, poput benzena i ostalih, da Brođani znaju što sve udišu.
Ja mislim da se sve ovo u rukama tri ministarstva, grada i županije  može riješiti. Nema tu međunarodnih incidenata, incident je da nas se truje, a nitko ne diže glas.  Ne može se 80 tisuća Brođana preseliti negdje, mi smo osuđeni da živimo ovdje, pokušajmo na vrijeme spriječiti zagađenje da imamo koliko-toliko normalne uvjete života , što nam i Ustav jamči, poručio je gradonačelnik Duspara.
IZJAVE:
 -Marijan Krešić (Ministarstvo zaštite okoliša): Ministarstvo zaštite okoliša  nakon ovoga očitovat će se na zahtjeve i prijedloge gradonačelnika za osnivanje povjerenstva i postavljanje mjerne opreme za mjerenje koncentracije benzena. Samo preko međunarodnih tijela i međusobnim kontaktom s tijelima Bosne i Hercegovine, što je učinjeno zajedno s Ministarstvom vanjskih poslova, moguće je riješiti problem.
   Ana Puljić Žunjić (Ministatrstvo vanjskih poslova): Zahvaljujem se gradonačelniku na pozivu za sudjelovanjem na sastanku. Ovakvi problemi su jako važni i za hrvatsku vanjsku politiku i za našu suradnju sa susjednom državom. U vezi konkretnog problema koji je sigurno najteži za same građane Slavonskog Broda već smo uputili našeg generalnog konzula da protestira i ispita situaciju u Vladi RS u Banja Luci.  Također, izvijestili smo i našeg veleposlanika da protestira u Sarajevu, izvijestili smo i Veleposlanstvo BiH u Zagrebu. U  kontaktima smo s Ministarstvom zaštite okoliša u svezi s međunarodnim konvencijama i u svezi s našim ugovorima sa susjednom državom i nadamo se da ćemo i nakon ovog sastanka i prijedloga za osnivanje povjerenstva i suradnju s Vladom uspjeti pridonijeti što skorijem rješavanju ovog problema.

   Pavo Šarčević (JANAF): Imamo razumijevanje za postojanje problema i zato imam dužnost da ispred tvrtke izrazim žaljenje zbog onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovano radom rafinerije u Bosanskom Brodu.  Ovo onečišćenje nije uzrokovano djelatnošću JANAF-a koje je isključivo transport i skladištenje nafte i naftnih derivata. Naš sustav transporta potpuno je zatvoren i sukladan najvišim svjetskim standardima, a zaštita okoliša naš je prioritet.
Podržavamo sve inicijative i korake koji vode k rješenju problema  onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, međutim moram naglasiti da taj put ne vodi preko JANAF-a. Spominjanje mogućnosti obustave transporta našim kupcima izazvao bi  vrlo grubi i veliki međunarodni incident i na takav korak mi nemamo pravo. To ne znači da za rješavanje ovog problema nismo zainteresirani, dapače podržavamo vas u nastojanju da se riješi preko nadležnih državnih tijela.

Zagadj2.jpg

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti PREDSTAVNICI MINISTARSTVA ZAŠTITE OKOLIŠA, VANJSKIH POSLOVA I JANAFA O PROBLEMU ZAGAĐENJU ZRAKA

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.