ZAKLJUČCI S DANAŠNJEG IZVANREDNOG SASTANKA STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA GRADA SLAVONSKOG BRODA

STOZER030610.jpgJutros je pod predsjedanjem načelnice Ilijane Vrbat Pejić održan izvanredni sastanak Stožera zaštite i spašavanja Grada Slavonskog Broda na kojem su podnijeta izvješća o mjerama zaštite od neposredne opasnosti od poplava uvjetovanih stalnim padalinama na području  Grada. Iako su vodostaji Istočnog lateralnog kanala i Glogovice srećom u opadanju, stanje je i dalje vrlo ozbiljno zbog najave skorih novih oborina, a najveću pozornost treba obratiti brojnim uočenim klizištima u brdskim dijelovima Grada uz stalne obilaske i kontakte s građanima u ugroženim područjima.
Sukladno nastalom stanju i situaciji neposredne opasnosti, nakon podnesenih izvješća može se zaključiti:
-Kako predstavnici Službe 112 nisu bili nazočni prošlom sastanku, izvijestili su o poduzetim mjerama protekloga dana. Vezano za aktivaciju klizišta u Košarevcu i Janiševcu, osnovano je Stručno povjerenstvo po nalogu načelnika Uprave koje je bilo na terenu proteklog dana od 16,00 – 19,00 sati, obišli su ugrožena mjesta  i dokumentirali fotografijama. Na Janiševcu IV nisu dokumentirali jer je dojava o klizištu stigla nešto kasnije.
Po obilasku terena utvrdili su: -U Pribudovačkoj 17, vlasnika Stipe Barišića, u blizini kuće je klizište, trenutno kuća nije oštećena, ali ukoliko bi se klizanje tla nastavilo može ozbiljno ugroziti stanovnike navedene kuće. –U Papučkoj 23, vlasnice Smiljke Kovač: Klizanjem tla ozbiljno je ugrožena kuća navedene, pomoćna zgrada zajedno s temeljnom je nagnuta, a jedan od kutova kuće je na oštećenom dijelu temelja. U kući živi njezina kći s obitelji (suprug i četvoro djece) koji su  izmješteni kod župnika. Ispod ove kuće joj je jedna kuća koja bi eventualnim klizanjem mogla biti ugrožena, a u njoj su vlasnici. –U Brlićevu putu 10, vlasnik Vlado Malić: stanje je alarmantno jer je obitelj i dalje u kući koja je na rubu klizišta. Svako pomicanje tla moglo bi ugroziti kuću i njezine stanovnike, a put je već urušen. -Na području Janiševca IV postoji više terena koji su izloženi klizanju.
-Potrebno je žurno poduzeti mjere koje bi kvalitetno riješile-zaustavile klizanje, nakon   prestanka oborina, te na taj način omogućiti sigurno korištenje objekata. Potrebno je kontaktirati ovlaštene Zavode koji bi ispitali teren te napravili studiju s osvrtom na statiku.
-Zamjenik gradonačelnika konstatirao je da je na području cijele Županije Grad  ipak najveći i najugroženiji, te da je potrebno da nadležne službe obiđu sva klizišta u toku dana.
-Zapovjednik JVP Ivan Vuleta naznačio je da od sinoć nema dojava za ispumpavanjem vode, do sada su imali 143 intervencije koje su sve uspješno odrađene.
-Predstavnik Elektre naznačio je važnost dojave o problemima s opskrbom električnom energijom na terenu kako bi se moglo pravodobno reagirati i kako bi opskrba električnom energijom tekla bez poteškoća.
-Predstavnik Policijske postaje Slavonski Brod naznačio je važnost informiranja ljudi koji žive u kućama ugroženim klizištem da što prije napuste svoje domove, zbog vlastite sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji.
-Predstavnik Brodske Posavine ispričao je predstavnika Hrvatskih voda, i naznačio da je u proteklom dana bilo intervencija u Romskom naselju gdje se radi na pročišćavanju odvodnog kanala kako bi se spustio vodostaj. Brodski Varoš je za sada stabilno i sva ugrožena područja se redovno obilaze i ukoliko bude bilo potrebe intervenirat će se.
-Predstavnik Vodovoda  naznačio je da je vodoopskrba pitkom vodom stabilna, povećano je doziranje klora, a vezano za vodoodvodnju vrše se prepumpavanja zbog visoke razine Save, ali je situacija zadovoljavajuća.
-Predstavnica Zavoda za javno zdravstvo izvijestila je da su nalazi pitke vode zadovoljavajući.
-Gradonačelnik je izvijestio nazočne da je rano jutros obišao sva klizišta :  provalija u Kuknju je još veća, obitelj Bardak se iselila. Ugrožena je i obitelj Barišić kod kojih je gospodarski objekt naslonjen na kuću, a provalija ispred objekta je veća za 15 cm u odnosu na sinoć i postoji velika opasnost za kuću i gospodarske objekte.Vezano za klizišta u Košarevcu i Brlićevu putu najveći je problem povezanost tih klizišta i postoji bojazan da veliki dio brda krene prema kućama.
-Kontaktirano je s generalom Kruljcem koji je već prebacio jednu jedinicu na Jelas i koja je u stanju pripravnosti.
-Bez obzira što su padaline stale, stanje je vrlo kritično, otvaraju se nova klizišta, a voda otiče brdskim područjem i stvara velike probleme.
-Osigurane su dvorane u domovima MO Podvinje i Brodsko Vinogorje za smještaj namještaja i stvari iz ugroženih kuća.
-U trenutnoj situaciji najbitnije je kako bi se pomoglo ugroženim građanima da sve službe budu pripravne i u stalnom kontaktu kako bi se pravovremeno i pravovaljano reagiralo.

    Načelnica Stožera zaštite i spašavanje
    Grada Slavonskog Broda
                                         Ilijana Vrbat Pejić

KlizistBrkicaput9.jpg

 

 

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti ZAKLJUČCI S DANAŠNJEG IZVANREDNOG SASTANKA STOŽERA ZAŠTITE I SPAŠAVANJA GRADA SLAVONSKOG BRODA

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.