ODRŽANA KOORDINACIJA GRADSKOG VIJEĆA RADI PRIPREME 12.SJEDNICE

PressKoord1.jpgNa današnjoj Koordinaciji Gradskog vijeća raspravljalo se o datumu održavanja 12.sjednice Gradskog vijeća i proširenju dnevnog reda temeljem zahtjeva skupine vijećnika. O zaključcima Koordinacije, na kojoj su sudjelovali predsjednici klubova vijećnika HSP-a, HSP-a dr. A.Starčević, SDP-a, koalicije HSS- HSLS- HSU te vijećnik HNS-a, javnost je na konferenciji za medije obavijestio predsjednik Gradskog vijeća Mijo Golubičić.
SLJEDEĆA SJEDNICA GRADSKOG  VIJEĆA 7.RUJNA
   -Imali smo koordinaciju prije desetak dana gdje smo planirali da će se Gradsko vijeće održati 2.rujna. No, pravo predsjednika Vijeća je da s obzirom na okolnosti može taj datum prilagoditi kako odgovara grupi vijećnika i s obzirom na poduzete mjere, prije svega zaključke  gradonačelnika o obustavi od primjene odluke o izmjeni i dopuni Statuta i Poslovnika o radu Vijeća, oko čega je najveći spor. 
Na 11.sjednici Gradskog vijeća 30.6. donesene su izmjene i dopune Statuta i Poslovnika, a radi se o najspornijem dijelu o opunomoćenicima u trgovačkim društvima gdje gradonačelnik najviše osporava taj dio. Vjerojatno njemu opravdano i s razlogom, no Gradsko vijeće je osnivač svojih trgovačkih društava i ima pravo po Statutu imenovati opunomoćenike. Da li će to biti gradonačelnik u jednom od društava ili neće, to ovisi o kooperativnosti gradonačelnika s Gradskim vijećem.
Iz tih okolnosti dajemo još vremena za očitovanje Ministarstvu uprave i Uredu državne uprave u Brodsko-posavskoj županiji da se do 7. rujna očituju o podnesenim zahtjevima gradonačelnika.
Kao predsjednik Gradskog vijeća nemam pravo da ne uvrstim točke dnevnog reda koje je podnijela grupa vijećnika, oni imaju na to pravo po Statutu i Poslovniku. Radi se o sljedećem: prijedlog za razrješenje Roberta Lujića dužnosti potpredsjednika Gradskog vijeća, prijedlog za izbor novog potpredsjednika GV, prijedlog za razrješenje i izbor predsjednika i članova Odbora za izbor i imenovanje i Odbora za Statut i Poslovnik, prijedlog za razrješenje i izbor predsjednika i ostalih radnih tijela Gradskog vijeća na prijedlog Odbora za izbor i imenovanja, utvrđivanje predstavnika opunomoćenika grada u skupštine trgovačkih društava kojima je osnivač Grad, prijedlozi za razrješenje i imenovanje članova školskih odbora u ime osnivača Osnovnih škola, prijedlozi za razrješenje i imenovanje članova Upravnih dijeća ustanova kojima je osnivač Grad.
Mi ćemo na 12.sjednici Gradskog vijeća raspravljati o onim točkama dnevnog reda za koje budemo imali zakonsku osnovu. Ako se Ministarstvo uprave bude očitovalo da statut i poslovnik koji smo izmijenili nije punovažan, mi ćemo te odluke povući,  zaključio je predsjednik Gradskog vijeća Mijo Golubičić.

PressGradon2608a.jpg

Svoje viđenje današnje Koordinacije dali su i gradonačelnik Mirko Duspara i predsjednici klubova SDP-a i HSP-a.
GRADONAČELLNIK dr. MIRKO DUSPARA:
   -Pokušali smo predsjedniku Gradskog vijeća i predsjednicima klubova stranaka objasniti da su odluke o izmjenama i dopunama Statuta i Poslovnika, koje je Vijeće donijelo 30.6., odlukom gradonačelnika, na što po zakonu imam pravo, zbog nepoštivanja procedure stavljene izvan snage s 13.7., a dokumenti su upućeni Uredu državne uprave BPŽ i Ministarstvu uprave i do danas još nismo dobili odgovore.
Pokušao sam na ovoj koordinaciji upozoriti klubove vijećnika koji forsiraju ovu sjednicu da i dalje rade mimo zakona, ali njihovo je pravo da s time nastave. Oni su odgodili ovu sjednicu s 2. na 7.rujna. Ili znaju termin kad će ministar donijeti odluku ili ne poštuju zakone države u kojoj živimo. Kao gradonačelnik morao sam se obratiti medijima da građani budu upoznati što se događa u Gradskom vijeću. Izmjene osnovnih akata donijete su po meni mimo procedure što znači da su izvan zakona. I upravo sam zbog toga iskoristio svoje pravo da ih stavim izvan snage. Ono što Ministarstvo uprave odluči mi kao legalisti moramo poštivati.
  

STRIBOR VALENTA, PREDSJEDNIK KLUBA SDP-A:
-Vijećnici kluba SDP-a sudjelovat će u radu sjednice Gradskog vijeća samo po točkama koje su stavljene na dnevni red na zakonit način. Prema tome, sve ono što se temelji na općim aktima koji su obustavljeni odlukom gradonačelnika je nezakonito i i mi u tom dijelu nećemo sudjelovati.
Ono što zamjeramo predsjedniku Gradskog vijeća i što smo rekli na koordinaciji: na upit zašto je odgođena sjednica koju smo već dogovorili s dnevnim redom za 2.9. on je rekao da je objektivan razlog nedostatak odluke državne uprave. I onda je odgoda za 7.9. a između je vikend. Moje je pitanje: hoćemo li se i dalje igrati mačke i miša ? Ako je razlog odgode objektivni razlozi, zato što nema odluke državne uprave, onda se ne može zakazivati novi termin dok ta odluka ne dođe.
U takvoj atmosferi rad u Gradskom vijeću će biti nemoguć, svatko će na drugoj sjednici imati svoju većinu, a najviše će trpjeti Grad, projekti u gradu koji su zacrtani i doći će vrlo brzo do blokade rada Gradskog vijeća. 

DALIBOR DAMIČEVIĆ, PREDSJEDNIK KLUBA HSP-A:
   -Jedan dio točaka kadrovskih pitanja može ići na Gradsko vijeće jer se ne kose s promjenom Statuta koje smo imali na zadnjem Vijeću.
Ali promjena članova skupština trgovačkih društava, Odbora za izbor i imenovanje i Odbora za statut ne može ići na Vijeće jer je gradonačelnik obustavio spornu odluku i dok Ministarstvo uprave ne donese svoje rješenje te točke ne mogu ići na Gradsko vijeće.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti ODRŽANA KOORDINACIJA GRADSKOG VIJEĆA RADI PRIPREME 12.SJEDNICE

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.