SJEĆANJE NA OBLJETNICU OSLOBAĐANJA VOJARNE 15./16.RUJNA1991.GODINE

Tvrdjava.jpgNa današnji dan (15. rujna) 1991. godine iza 19 sati počele su borbe za oslobađenje brodske vojarne, tadašnjeg garnizona “Ivan Senjuk Ujak”. Borbama je prethodila zapovijed vrhovnog zapovjednika oružanih snaga Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana o blokadi svih vojarni u Hrvatskoj, uključujući opskrbu strujom, vodom, komunikaciju telefonom. Nakon trodnevne blokade  komandant brodskog garnizona uputio je prijeteće pismo Kriznom stožeru općine u kojem zahtijeva deblokadu ili će u protivnom to učiniti pretpostavljena komanda. Krizni stožer je odgovorio  pozivom da napuste armiju koja više nije ni jugoslavenska ni narodna i da u roku od pola sata predaju vojarnu u Brodu i vojne objekte u Gromačniku i Bukovlju. Na to je odgovoreno pucnjavom iz smjera vojarne koja je trajala cijelu noć  i sutradan, potpomognuta minobacačima iz BiH i snajperistima.
Zapaljena je Gradska knjižnica i čitaonica, nekoliko stanova u neboderu uz Tvrđavu, zgrada Skupštine općine, robna kuća “Vesna”, brojna vozila…
Nakon  23 sata borbe, uvidjevši  da su u bezizlaznoj situaciji, 16. rujna  oko 18 sati predalo se stotinjak vojnika i dvadesetak oficira i podoficira. Oslobađenjem vojarne brodska je Tvrđava prvi put u povijesti prestala biti sjedište raznih vojnih postrojbi, a Slavonski Brod i brodska općina oslobođena neprijateljskih uporišta koje je držala tadašnja JNA.
U ožujku 1994. Hrvatska vojska predala je Tvrđavu na upravu gradu Brodu  čime su stvoreni uvjeti za njenu obnovu i uključivanje u  prostor Grada.          

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti SJEĆANJE NA OBLJETNICU OSLOBAĐANJA VOJARNE 15./16.RUJNA1991.GODINE

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.