4.SJEĆANJE NA DRAGUTINA TADIJANOVIĆA , PJESNIKA, AKADEMIKA I POČASNOG GRAĐANINA SLAVONSKOG BRODA

TADIJA4 (14).jpgNizom programa u znak sjećanja na Dragutina Tadijanovića danas je obilježena 106. obljetnica rođenja uglednog pjesnika, akademika i počasnog građanina Slavonskog Broda. Nakon svete mise u crkvi Presvetog Trojstva, koju je predvodio dekan vlč. Ivan Lenić, u Franjevačkom samostanu upriličen je Okrugli stol pod nazivom „Mlada poezija“. U prostorima Spomen-doma Dragutina Tadijanovića dodijeljene su stipendije Zaklade Dragutin Tadijanović najboljim studentima književnosti iz Brodsko-posavske i Ličko-senjske županije i otvorena izložba „Skice s dna ladice“ iz ostavštine Dragutina i Jele Tadijanović.
Sve sudionike okruglog stola u Franjevačkom samostanu, u kojem je Tadijanović proveo mladenačke dane, pozdravila je zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić naglasivši da je Grad sretan i ponosan što već  četvrtu godinu zajedno s ogrankom Matice hrvatske, Franjevačkim samostanom i Galerijom umjetnina grada organizira priredbu pod nazivom „Sjećanje na Dragutina Tadijanovića“ s ciljem da svi ovi sadržaji  postanu trajno književno i umjetničko nadahnuće mladim naraštajima koji će koračati Tadijanovićevom pjesničkom stazom koja se odlikuje iskrenošću i povezanošću sa zavičajem.
Na okruglom stolu o Tadijanovićevim pjesničkim počecima izlagale su dr Jasna Ažman  i dr Helena Sablić-Tomić, o sjećanjima na velikana hrvatske književnosti akademik dr Dubravko Jeličić, fra Vatroslav Frkin, fra dr.sc. Mario Crvenka, fra mr. Sebastijan Golenić i prof. Antun Bartek.
U Spomen-domu Dragutina Tadijanovića zamjenik gradonačelnika mr. Zoran Ivanović otvorio je izložbu „Skice s dna ladice“  iz ostavštine Dragutina i Jele Tadijanović istaknuvši tom prigodom kako i brojna djela eminentnih autora koje je Tadijanović za života s ljubavlju skupljao potvrđuju veličinu njegova duha dokazujući kako nije bio samo velik umjetnik već i velik čovjek .
Tom prigodom predstavljene su i studentice hrvatskog jezika i književnosti Ana Marija Lovaković iz Brodsko-posavske te Andreja Lončarić iz Ličko-senjske županije koje su dobitnice godišnje novčane nagrade iz Zaklade Dragutin Tadijanović. Predsjednik Odbora za dodjelu nagrade dr. Damir Matanović izvijestio je kako ove godine nije dodijeljena nagrada za najbolju pjesničku zbirku jer niti jedan od prispjelih prijedloga nije zadovoljio uvjet izvrsnosti.
Uz pratnju Ane Dadić na flauti stihove iz nekoliko poznatih Tadijanovićevih pjesama kazivao je dr. Marijan Balen.
Okupljenima se obratio i predstavnik HAZU akademik i bliski Tadijanovićev prijatelj Dubravko Jelčić zahvalivši se gradskoj upravi na potpori ispunjavanju pjesnikove želje da sva ostavština bude poklonjena njegovu Slavonskom Brodu u kojem će Tadijanovićev Spomen dom biti trajno središte bez kojeg se neće moći istraživati njegovo bogato književno djelo.

mt_gallery 

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti 4.SJEĆANJE NA DRAGUTINA TADIJANOVIĆA , PJESNIKA, AKADEMIKA I POČASNOG GRAĐANINA SLAVONSKOG BRODA

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.