• Ostanite doma

Održan okrugli stol na temu Nasilje nad ženama

okrugli.JPG

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Velikoj vijećnici Grada Slavonskog Broda danas je održan okrugli stol na temu „ Nasilje nad ženama/ održivost skloništa za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja“. Na okruglom stolu, koji je organizirala Udruga Brod grupa za ženska ljudska prava , sudjelovale su i predstavnice policije te Centra za socijalnu skrb.
 
Danas se tako razgovaralo o tri teme; žene žrtve nasilja u Centru za socijalnu skrb, žene žrtve seksualnog nasilja, te održivost skloništa za žrtve obiteljskog nasilja. Na žalost još  uvijek postoje brojni slučajevi koji dokazuju da su nasilje u obitelji i nasilje nad ženama tabu tema. Nasilje se mora osuđivati, a ženama i djeci istovremeno je nužno osigurati sklonište. 
 
Podatci govore da je u posljednjih deset godina u Republici Hrvatskoj ubijeno 305 žena u dobi od 22 do 47 godina kao posljedica obiteljskog nasilja. U 96% slučajeva nasilja nad ženama, zlostavljači su bili njihovi supruzi ili partneri, a samo 5% žena slučaj je prijavilo policiji. Šokantan je podatak da žene trpe nasilje i do 15 godina prije nego li se odluče potražiti pomoć.
 
Dodatni problem u cijeloj priči predstavlja i ograničen broj skloništa za žrtve nasilja u obitelji, a nerijetko se i sama skloništa nalaze u financijskim problemima. Upravo takav scenarij odvija se kada je u pitanju sklonište za žene Udruge Brod- grupe za ženska ljudska prava. Naime, 2008. godine Udruga je potpisala ugovor o osnivanju i financiranju skloništa za žene s resornim ministarstvom, Gradom Slavonskim Brodom i Brodsko-posavskom županijom. Tada je dogovoreno financiranje po modelu 30 posto Grad: 30 posto Županija:30 posto Ministarstvo:10 posto Udruga.
 
Grad Slavonski Brod Udruzi je i osigurao kuću u kojoj je sklonište za žene smješteno, te je uložio dodatna sredstva u njeno opremanje. No, na žalost Grad je danas jedini koji redovno isplaćuje sredstva predviđena ugovorom, a u pitanju je iznos od oko 180.000 kuna. Iz tog je razloga, kako je danas istaknula predsjednica Udruge Brod Gordana Matanović, budućnost jedinog skloništa na području brodsko-posavske županije vrlo neizvjesna. Nije isključena mogućnost i zatvaranja skloništa.
 
Okruglom stolu prisustvovao je i zamjenik gradonačelnika mr.sc Zoran Ivanović koji je istaknuo da se ovaj problem mora što prije riješiti, te apelirao na ministarstvo da što prije preuzme veću ulogu.

mt_gallery
 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Održan okrugli stol na temu Nasilje nad ženama

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.