OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA DOBROTVORKI AURELIJI KUSS-BODANOVIĆ

hrvdomaurel4.jpgU povodu 85. obljetnice sklapanja darovnog ugovora kojim je zemljište za izgradnju Hrvatskog doma gradu Brodu darovala gospođa  Aurelija Kuss-Bogdanović, danas je na pročelju Hrvatskog doma gradonačelnik dr. Mirko Duspara otkrio spomen-ploču koja će naraštaje Brođana podsjećati na ovaj značajan događaj.
Odajući trajnu zahvalnost brodskoj dobrotvorki, gradski čelnici danas su položili vijenac kraj spomenika Aureliji Kuss-Bogdanović na  Gradskom groblju kojega je  1995. godine obnovilo Gradsko poglavarstvo.
-Otkrivanjem spomen-ploče iskazujemo u ime današnjih naraštaja  Brođana zahvalnost gospođi  Kuss-Bogdanović što je  darovanjem zemljišta na kojemu je podignut ovaj Hrvatski dom  sagradila i sebi trajni spomenik u srcima Brođana. Neka joj je vječna hvala i slava, kazao je u prigodnom obraćanju gradonačelnik dr. Mirko Duspara.

grobaurel1.jpgNa darovanom zemljištu Hrvatski dom  sagrađen je u povodu tisućite obljetnice Hrvatskog  Kraljevstva 1925. godine. Bilo je  to  vrijeme Kraljevine SHS, vrijeme opće srpske represije,  proganjanja i seljaka i intelektualaca i zatvaranja i ubijanja vođa hrvatskog naroda.
 Tisućgodišnjica Hrvatskog Kraljevstva u onakvoj atmosferi  značila je mobilizaciju ugrožene hrvatske nacionalne svijesti. Bio je to pokret u kojem se učvršćivala hrvatska snaga. Vrhunac cijeloga pokreta  bili su izgrađeni hrvatski domovi  u mnogim  mjestima Hrvatske, a u manjim mjestima dizani su spomenici tom povijesnom činu u slavu.
 Izgradnja domova bio je vidljiv znak snage hrvatskog naroda  koji  će svjedočiti i budućim generacijama kao što se to  događa i  danas u Slavonskom Brodu nakon  85 godina.
Brođani su ovome zdanju dali ime Hrvatski dom, ime koje je trebalo braniti, jer je bilo ugroženo od beogradskog režima, a  to je ime i brodska darovateljica zemljišta  odredila u svom Darovnom ugovoru i zatražila da se vidljivo na zgradi označi. Tako je udaren prvi temelj gradnji doma koju su svojim prinosima pomogli  svi brodski  domoljubi : od  grada Broda, trgovačkih i industrijskih poduzeća do mnoštva građana , što novcem, što pomaganjem u radovima.
Zanimljiv je podatak da je gradnja Hrvatskog doma počela 9. rujna 1924. godine, a Dom je bio završen 14. ožujka 1925. godine, znači za svega šest mjeseci. Posveta i svečano otvorenje Doma bilo je 7. i  8. rujna 1925. Posvetio ga je i predao građanstvu Broda na čast i diku biskup đakovački Antun Akšamović.

grobaurel2.jpg

 

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA DOBROTVORKI AURELIJI KUSS-BODANOVIĆ

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.