POČELO MJERENJE KAKVOĆE ZRAKA - STIGAO POKRETNI EKOLOŠKI LABORATORIJ

kakvocazr2.jpgU poslijepodnevnim satima danas je u Slavonski Brod stigao naručeni pokretni ekološki laboratorij tvrtke “Dvokut Ecro” iz Zagreba čime je počelo mjerenje kakvoće zraka što će potrajati narednih deset dana. U laboratoriju smještenom pored Kazališno-koncertne dvorane nalazi se desetak instrumenata koji će mjeriti  koncentraciju opasnih kemijskih spojeva koji nastaju preradom nafte.  Prema riječima voditelja Laboratorija mr Gordana Golje, pretpostavlja se da se u Brodu radi o povećanoj razini sumporovodika i sumpornog dioksida što će se pouzdano znati nakon desetodnevnih mjerenja čije će rezultate Gradska uprava proslijediti Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, ali i susjednom Bosanskom Brodu. Prvi rezultati mjerenja očekuju se već u utorak.
   -Ovi rezultati koristit će nama koji živimo u Brodu da vidimo kakav zrak udišemo, a dalje ćemo poduzimati mjere ovisno o dobivenim rezultatima, kaže gradonačelnik Mirko Duspara.

kakvocazr6.jpgNEPREKIDNO MJERENJE DESET DANA

-Ako rezultati mjerenja pokažu da udišemo toliko zagađen zrak koji je opasan po zdravlje normalno da ćemo se boriti za naše sugrađane. Zatreba li, tražit ćemo da se zatvori naftovod jer to je jedini način da spriječimo zagađenje i uvjetujemo rafineriji da se ugrade filteri koji će zaštititi zdravlje građana Slavonskog, ali i Bosanskog Broda, ističe gradonačelnik Duspara.
   Kakvoća zraka u pokretnom laboratoriju mjeri se na način da se kroz gornju cijev neprestano (24 sata dnevno) uzimaju uzorci  i svaki od desetak instrumenata uzima određene količine zraka na analizu (otprilike jednu litru u minuti). Rezultati se daju svakih 5 sekundi i svakih sat vremena se zbrajaju i dijele i dobivaju prosječne vrijednosti koje se mogu uspoređivati sa smjerom vjetra budući da laboratorij ima i meterološku stanicu. Zbog toga se može znati iz kojeg smjera dolazi koliko zagađenja.

kakvocazr.jpg

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti POČELO MJERENJE KAKVOĆE ZRAKA - STIGAO POKRETNI EKOLOŠKI LABORATORIJ

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.