Gradonačelnik uputio dopis nadležnom ministarstvu na temu uvođenja jednosmjenske nastave u PŠ „Antun Mihanović“

Objavljeno: 24. kolovoza 2017.

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja u kojem je nadležne zatražio očitovanje o nastaloj situaciji pri uvođenju jednosmjenske nastave u Osnovnu školu „Antun Mihanović“ Područna škola Mali Pariz

 

Kao osnivač osnovnih škola Grad ima obvezu poboljšanja pedagoškog standarda, što podrazumijeva i uvođenje jednosmjenske nastave. Upravo kako bi se osigurali što bolji i kvalitetniji uvjeti za osnovnoškolce, Grad je s ciljem podizanja standarda odlučio uvesti jednosmjenski rad u one gradske škole u kojima za to postoje preduvjeti. Jedna od tih škola je i Osnovna škola „Antun Mihanović“ Područna škola Mali Pariz, za koju su predstavnici Grada utvrdili da se, uz minimalna pregrađivanja dvije učionice, može osigurati nastava u jednoj smjeni za učenike od 1. do 4. razreda.

Svakako valja naglasiti kako će tom prilikom biti ispoštovani svi pedagoški standardi glede prostora. Kako je već ranije navedeno, tvrdnja da će pregradnjom učionica učitelji izgubiti kabinetski prostor nije točna, jer u zgradi škole postoje predviđeni prostori za kabinete koji će biti na raspolaganju svim učiteljima. Isto tako, učionice ove gradske škole do sada su bile korištene kao praktikumi za potrebe studenata Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. S obzirom da predstavnici škole tvrde kako pregradnjom prostorija to više neće biti moguće, ovim putem ističemo kako će i dalje ostati dovoljno prostora za obavljanje njihovih aktivnosti, a na tu temu su predstavnici Grada obavili razgovor i s nadležnim djelatnicima Fakulteta, koji na predviđene preinake nemaju primjedbi, jer dvije od četiri učionice zadržavaju svoje gabarite. Isto tako, potrebno je istaknuti da su sanitarni uvjeti u školi zadovoljavajući, a ostaje i sasvim dovoljno prostora za obavljanje drugih aktivnosti učenika. O navedenom su pravovremeno bili obaviješteni i predstavnici škole.

Početak radova na preuređenju učionica trebao je započeti prije nekoliko dana, ali zamjeniku gradonačelnika Hrvoju Andriću i drugim predstavnicima Grada te nadležnim izvođačima radova zabranjen je ulazak u školu, i to od strane ravnateljice Snježane Vinarić, koja se pozvala na dogovor s pomoćnikom ministra znanosti i obrazovanja gospodinom Momirom Karinom. O svemu navedenom gradonačelnik Duspara danas je zatražio žurno očitovanje od nadležnog ministarstva.

Grad Slavonski Brod kao osnivač osnovnih škola na području našeg grada ima obvezu brinuti o stvaranju što boljih uvjeta obrazovanja za sve učenike. Provođenjem raznih mjera i projekata Grad to čini već godina, a uvođenjem jednosmjenske nastave želi se samo unaprijediti kvaliteta nastave te djeci i roditeljima omogućiti bolje organiziranje obiteljskog života, kao i slobodnog vremena učenika.

Također, potrebno je naglasiti da će uvođenjem jednosmjenske nastave svi učenici Područne škole imati priliku biti uključeni u program produženog boravka, što dosadašnjim sustavom organiziranja nastave jednom dijelu učenika nije bilo omogućeno. Svi ovi uvjeti stvaraju se na dobrobit djece i njihovih roditelja te će shodno tome Grad ustrajati u provođenju ovog projekta.

Situacija oko neslaganja s uvođenjem jednosmjenske nastave vrlo je slična onoj kada se uvodio produženi boravak u gradske osnovne škole. Naime, Grad se i tada suočavao s brojnim primjedbama, no tijekom njegove provedbe pokazao se kao model kojeg su pozitivno prihvatili i roditelji i djeca. Danas smo jedan od rijetkih gradova koji ima produženi boravak u svim osnovnim školama, koji je osnovnoškolcima osigurao obrok i boravak dok su im roditelji na radnim mjestima.

Potaknuti ovim primjerom zaista vjerujemo kako će se i uvođenje jednosmjenske nastave pokazati kao uspješan projekt na dobrobit svih, a najviše djece i njihovih roditelja.