Gradonačelnik će na sjednici saborskog Odbora za zaštitu okoliša tražiti odgovore na pitanja o zagađenju vode u Slavonskom Brodu

Objavljeno: 18. travnja 2018.

zzzzzzagadjenje2018Gradonačelnik Mirko Duspara će sutra, u četvrtak 19.travnja 2018. sudjelovati u radu 24. tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode Hrvatskog sabora. Glavne teme sjednice su kvaliteta zraka i vode u Slavonskom Brodu, planirana modernizacija Rafinerije nafte Brod te zdravstveni pokazatelji utjecaja okoliša na zdravlje ljudi u Slavonskom Brodu. Pri tome će, kako je najavljeno, posebna pozornost biti usmjerena na utvrđivanje svih činjenica oko zagađenja vode u Slavonskom Brodu i okolici.

Kako je gradonačelnik Mirko Duspara više puta do sada upozorio, danima nakon ekološke katastrofe nastale puknućem produktovoda i onečišćenja pitke vode za 90.000 građana Slavonskog Broda i dalje nisu odgovorena pitanja:

 1. Ako puknuće produktovoda nije razlog onečišćenja, kako je moguće da se razina ugljikovodika u vodi u nekoliko dana poveća s 12 na gotovo 800 i nakon dva 

    dana se naglo i bez objašnjenja vrati na minimalnu razinu?

2. Je li zatražena prethodna suglasnost za radove na ispitivanju i sanaciji produktovoda Slavonski Brod-Slobodnica?

3. Jesu li i koje dozvole izdane za iste radove?

4. Hrvatske vode prekinule su izvođenje radova zbog visokog vodostaja Save. Kako su, unatoč visokoj razini rijeke, pripremni radovi uopće mogli započeti s obzirom      na to da je u to vrijeme vodostaj Save bio još viši?

5. Ako je prema tvrdnjama tvrtke Crodux produktovod do 2013. godine bio potpuno suh, kako je moguće da je iz njega izvučeno 59.000 litara naftnih derivata? 

Ovo su samo neke od nejasnoća zbog kojih će Grad Slavonski Brod nastaviti raditi na tome da se utvrdi tko je kriv za ekološku katastrofu i inzistirati na ispitivanju produktovoda u njegovoj cijeloj dužini, kako bi se utvrdilo da nema dodatnih puknuća.