Mjesec dana nakon ekološke katastrofe Grad i dalje bez informacija oko istrage

zzzzzzzagadjenazemljazzzOd ekološke katastrofe u Slavonskom Brodu, zbog koje je 90.000 građana danima bilo bez pitke vode, prošlo je više od mjesec dana, ali brojna pitanja još uvijek su ostala neodgovorena. Upravo zbog toga, ali i činjenice da do sada nisu pristigli odgovori na ista pitanja zatražena službenim putem, Grad Slavonski Brod je u skladu s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama ranije zatražio od Ministarstva zaštite okoliša i Hrvatskih voda dostavu informacije je li zatražena prethodna suglasnost za radove na ispitivanju i sanaciji produktovoda Slavonski Brod-Slobodnica, a od Ministarstva graditeljstva podatak jesu li i koje dozvole izdane za iste radove.

Nadležna ministarstva dostavila su očitovanja na upućeni zahtjev za pristup informacijama, koja ovim putem prenosimo u cijelosti;

Očitovanje Hrvatske vode

Očitovanje MInistarstva graditeljstva i prostornog uređenja

Unatoč tome što se situacija u Slavonskom Brodu po pitanju opskrbe vodom vratila u normalu, Grad Slavonski Brod i njegovi građani i dalje nemaju odgovor na pitanje kako je moguće da su se koncentracije ugljikovodika u vodi sa dvadeseterostrukog prekoračenja vratile na minimalnu razinu u razmaku od samo nekoliko dana, pogotovo ako se tvrdi da puknuće produktovoda nije razlog onečišćenja.

Uz to, Hrvatske vode prekinule su izvođenje radova zbog visokog vodostaja Save. Kako su, unatoč visokoj razini rijeke, pripremni radovi uopće mogli započeti s obzirom na to da je u to vrijeme vodostaj Save bio još viši?

Također, ako je prema tvrdnjama tvrtke Crodux produktovod do 2013. godine bio potpuno suh, kako je moguće da je iz njega izvučeno 59.000 litara naftnih derivata?
Grad će nastaviti intenzivno raditi na traženju uzroka i odgovornosti zbog kojih je 90.000 ljudi ostalo bez pitke vode za Uskrs. Dokle god odgovora na temeljna pitanja nema građani Slavonskog Broda teško će moći vratiti povjerenje u nadležne institucije.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Mjesec dana nakon ekološke katastrofe Grad i dalje bez informacija oko istrage

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.