Sjećanje s ponosom i tugom: 26. obljetnica stradanja Grada Slavonskog Broda

 naslovna resize

3. svibnja 1992. bio je jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Tog je dana od aviobombi život izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija koju Brođanke i Brođani nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u Kuhačevoj ulici blizu područne škole „Hugo Badalić“. Na jednu od kuća pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece.

U znak sjećanja Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata u Brodsko-posavskoj županiji u suradnji s Koordinacijom udruga proisteklih iz Domovinskog rata organizirale su obilježavanje 26. obljetnice najkrvavijeg ratnog dana u Slavonskom Brodu. Zamjenici gradonačelnika Tea Tomas i Hrvoje Andrić položili su cvijeće i upalili svijeće ispred spomenika "Djevojčica" na Plavom Polju, gdje je održan i prigodni program učenika OŠ „Antun Mihanović“. Obilježavanje ovog dana nastavljeno je u mimohodom do Spomenika hrvatskim braniteljima gdje su također položeni vijenci i svijeće. 

U poslijepodnevnim satima, ispred OŠ „Hugo Badalić“, PŠ Jelas održan je i  kratki prigodni program učenika te škole, a nakon toga gradonačelnik Mirko Duspara zajedno je sa zamjenicima položio je cvijeće i svijeće ispred bombardirane kuće, kuće stradanja, u Kuhačevoj ulici na Jelasu.

Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas nitko nije odgovarao.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Sjećanje s ponosom i tugom: 26. obljetnica stradanja Grada Slavonskog Broda

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.