Odgovor Ministarstva zaštite okoliša; mjesto izlijevanja nafte je sanirano, ali cijeli produktovod Slobodnica- Brod još uvijek nije ispitan

zzzzzzagadjenje2018

Gradonačelnik Mirko Duspara je 30. ožujka ove godine uputio dopis ministru zaštite okoliša Tomislavu Ćoriću kojim ga je upozorio na ekološki incident puknuća produktovoda Slobodnica – Brod ( BiH) i istjecanja nafte u tlo. Kako je tom prilikom upozorio gradonačelnik, obzirom da se ovaj ekološki incident dogodio u vodozaštitnom području II Slavonskog Broda, zbog čega je predstavljao veliku opasnost za građane Slavonskog Broda, gradonačelnik je zatražio od nadležnog ministra hitno uključivanje svih nadležnih institucija i angažiranje neovisnih stručnjaka kako bi se utvrdile okolnosti zbog kojih je došlo do ovog ekološkog incidenta, razmjeri nastale štete te kako bi se naložile potrebne mjere sanacije. Također, upravo zbog toga što se proteže u duljini od oko 5 kilometara, gradonačelnik je upozorio da je nužno utvrditi je li to jedino mjesto na kojem je došlo do njegova pucanja te je li zagađenje otišlo dublje u tlo.

Više od dva mjeseca nakon ove ekološke katastrofe ministar zaštite okoliša dostavio je odgovor na gradonačelnikov dopis u kojem su navedene sve do sada poduzete aktivnosti Ministarstva zaštite okoliša. U odgovoru ministra zaštite okoliša, između ostalog, navodi se kako je zagađeno tlo na ulazu u Slavonski Brod u potpunosti sanirano početkom mjeseca svibnja, a da je s mjesta izlijevanja nafte odvezeno 308.900 kg zagađene zemlje i 96.040 kg otpadne tekućine od čišćenja površina i pražnjenja produktovoda od zaostalih ugljikovodika.

Također, prema dostavljenim informacijama još uvijek nisu započeli radovi na ispitivanju produktovoda u cijeloj njegovoj dužini kako bi se utvrdilo postoje li i druga mjesta oštećenja, jer Hrvatske vode još uvijek nisu dale suglasnost da postoje uvjeti u kojima se ovaj postupak može provesti na način i u okolnostima koje nemaju potencijalno negativan utjecaj na okoliš. Nakon što pristigne pozitivno mišljenje Hrvatskih voda, osim na lokaciji blokadne stanice Sava, predviđeni su i ponovni iskopi na lokaciji Slobodnica, pri čemu će se ponovno obavljati uzorkovanje tla , a inspekcija zaštite okoliša će nadzirati provođenje radova.

Iako niti jedno od ovih pitanja nije spomenuto u dostavljenom dopisu ministra zaštite okoliša, Grad će i dalje nastaviti intenzivno raditi na traženju uzroka i odgovornosti zbog kojih je 90.000 ljudi ostalo bez pitke vode za Uskrs. Dokle god nema odgovora na temeljna pitanja u vezi ove ekološke katastrofe, građani Slavonskog Broda teško će moći vratiti povjerenje u nadležne institucije.

Odgovor Ministarstva zaštite okoliša dostavljamo u cijelosti.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE
U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici

Radno vrijeme Gradskih blagajni:
-
Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak  07:30-18:30, Subota  08:00-12:00
- Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota  07:00-13:00

Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Odgovor Ministarstva zaštite okoliša; mjesto izlijevanja nafte je sanirano, ali cijeli produktovod Slobodnica- Brod još uvijek nije ispitan

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.