Gradonačelnik Duspara; "U ovoj godini očekujemo trajno rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu"

Objavljeno: 31. siječnja 2019.

Potpunom plinofikacijom Rafinerije nafte Brod velikim dijelom riješilo bi se pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu

„Obzirom na značajan utjecaj Rafinerije nafte Brod na kvalitetu zraka u Slavonskom Brodu, najavljena obustava rada mogla bi, barem kratkoročno, donijeti olakšanje građanima Slavonskog Broda. Službene informacije o aktualnim događanjima tek očekujemo, pa ćemo o svemu znati više nakon što nadležne institucije, kojima smo uputili zahtjev, dostave detaljnije informacije. No, neovisno o aktivnostima koje rafinerija planira provoditi, u godini pred nama nužno je trajno riješiti problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu, za što je ključna realizacija potpune plinofikacije rafinerije“, izjavio je Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda.

Rafinerija Brod navodno je početkom siječnja prekinula s radom te je započeo remont koji bi, prema riječima resornog ministra Bosne i Hercegovine, mogao potrajati i godinu dana. Obzirom na značaj koji ovakva vijest ima za sve građane Slavonskog Broda, gradonačelnik Mirko Duspara zatražio je od predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića dostavu službenih informacija o aktualnim događanjima.

U upućenim dopisima gradonačelnik Duspara još je jednom naglasio važnost potpune plinofikacije Rafinerije nafte Brod, s ključnim ciljem smanjenja emisije štetnih tvari i zagađenja zraka u Slavonskom Brodu. Kao što je zaključeno na sastanku održanom između hrvatskih i ruskih državnih predstavnika u Slavonskom Brodu 10. listopada 2018., za realizaciju plinofikacije nužno je prethodno riješiti otvorena komercijalna pitanja između tvrtki Plinacro, Crodux i Zarubežnjeft. Kako je rok za njihovo rješavanje istekao još u prosincu prošle godine, gradonačelnik Duspara zatražio je informaciju o trenutnom statusu projekta. Podsjećamo da je potpuna plinofikacija rafinerije najavljena do trećeg kvartala ove godine, a njome bi se velikim dijelom riješilo pitanje zagađenja zraka u Slavonskom Brodu.

Pored plinofikacije, u dopisima upućenim premijeru Plenkoviću te ministru Ćoriću gradonačelnik je podsjetio kako je Grad još u listopadu 2018. godine zatražio dodjeljivanje kategorije posebnog statusa građanima Slavonskog Broda te uvođenje konkretnih mjera za smanjenje onečišćenja zraka, za što se još uvijek očekuje službeno očitovanje. Uvođenjem traženih mjera značajno bi se smanjila količina lebdećih čestica u zraku kojeg Brođani udišu te bi im se olakšali zahvati poput energetskih obnova kuća, što je preduvjet za njihovo zdravije obitavanje u domovima.

Činjenica je kako građani Slavonskog Broda žive u nezdravom okruženju te je upravo stoga obveza države da učini sve kako bi im osigurala čisti zrak, a samim time i veću kvalitetu života.