Potpisan ugovor o dodjeli 13,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt Interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić

Grad Slavonski Brod

Tijekom 2019. godine nastavlja se realizacija projekata koje je Grad prijavio kroz ITU mehanizam, a među prvima na tom popisu je Interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić. Naime, nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, u ulozi Upravljačkog tijela za Operativni program „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“ donijelo Odluku o financiranju projektnog prijedloga „Integrirani program- Interpretacijski centar Ivana Brlić-Mažuranić“ ukupne vrijednosti oko 16 milijuna kuna, potpisan je i ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava s nadležnim ministarstvom i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Temeljem potpisanog ugovora Gradu Slavonskom Brodu i partnerima u provedbi (Razvojna agencija Grada Slavonskog Broda i Turistička zajednica Grada Slavonskog Broda) je dodijeljeno 13.626.052,48 kuna, odnosno 85 posto ukupne vrijednosti projekta, što je ujedno i najveći mogući iznos bespovratnih sredstva. Preostalih 15 posto ukupne vrijednosti projekta, točnije iznos od 2.404.597,52 sufinanciraju Grad Slavonski Brod i partneri.

Kroz uređenje i opremanje Interpretacijskog centra Ivana Brlić-Mažuranić, Slavonski Brod će dobiti novu atrakciju gradskog kulturnog turizma posvećenu očuvanju i prezentaciji kulturne baštine te uspomene na poznatu brodsku spisateljicu. Nakon obnove, u podrumu kuće Brlić tako će se nalaziti polivalentna dvorana, koja će služiti će kao vinoteka te prostor za događanja, degustacije i prezentacije.

Prizemlje kuće, u kojem se sada nalazi Likovni salon „Vladimir Becić“, dobit će širu turističko-kulturnu funkciju. Naime, uz informacijski pult za posjetitelje, ovdje će se nalaziti i suvenirnica te prostor za prijem djece u sklopu manifestacije „U svijetu bajki Ivane Brlić Mažuranić“. Također, prizemlje kuće služit će i kao dnevna knjižnica te javni prostor u kojem će građani moći pročitati novine i družiti se. Svakako treba naglasiti kako će ovaj dio kuće Brlić zadržati elemente galerije, pa će tako na zidovima i dalje biti izloženi radovi likovnih umjetnika. U ovom prostoru posjetitelji će dobivati uvodne upute o načinu obilaska Centra, informacije o rasporedu, događanjima, ulaznicama, programima, tematskim suvenirima, knjigama Ivane Brlić Mažuranić ili replikama njenih najvažnijih pisama.

Prvi kat kuće zauzimat će Stan Brlić koji će se sastojati od tri cjeline;

1. Stan Ivane Brlić Mažuranić – prostor koji autentično prikazuje privatnu knjižnicu i dom u kojem je živjela i stvorila svoja najpoznatija djela.

2. Arhiv – prostor u formi knjižnice i radnog prostora u kojem pojedinci ili manje grupe mogu u izvornom ambijentu znanstveno proučavati Arhiv Brlić s više od 3.000 pisama i dokumenta.

3. Rezidencijalni stan za gostujućeg umjetnika – dio stana namijenjen životu gosta umjetnika, ponajprije pisaca, koji će ovdje moći živjeti i raditi određeno vrijeme kako bi stvarali djela na temu Ivane Brlić-Mažuranić.

U potkrovlju kuće nalazit će se galerijski polivalentni prostor namijenjen književnoj umjetnosti, književnim večerima i kulturnim prezentacijama. Posjetitelje Interpretacijskog centra kroz prostor će voditi posebna mobilna aplikacija tj. mobilni vodič, a u svakoj od prostorija moći će odabrati dio aplikacije koji će ih voditi kroz priču o svakoj sobi prema tematskim cjelinama. Osim prostora kuće, aplikacija će poslužiti i kao vodič u prostoru dvorišta. Kroz ovaj projekt Kuća Brlić će postati prostor koji je prati svjetske trendove u području razvoja kulturnog i književnog turizma, s posebnim naglaskom na edukaciju djece i mladih.

Kada je riječ o ostalim ITU projektima planiranim proračunom za 2019. godinu, za radove u Tvrđavi na obnovi sjevernog kavalira, izgradnju infrastrukture te opremanje Kuće tambure predviđen je iznos od 21,7 milijun kuna, a ukupna vrijednost projekata je preko 64 milijuna kuna. Tijekom ove godine nastavlja se s provedbom projekta izrade Plana održive urbane mobilnosti te projekta rekonstrukcije Kuće tambure, a kako bi se povećala razina sigurnosti u prometu kroz ITU mehanizam planirani su i radovi na izgradnji novih biciklističkih staza. Također, proračunom za 2019. planirana su i sredstva za Inovacijski inkubator InnoBROD, a ukupna vrijednost ovog projekta je preko 16 milijuna kuna.

Sadržaj ove vijesti isključiva je odgovornost Grada Slavonskog Broda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj

mt_ignore

Europska unija

Zajedno do fondova EU

projekti fondova

Korisnik

mt_ignore
Grad Slavonski Brod

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Potpisan ugovor o dodjeli 13,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za projekt Interpretacijski centar Ivana Brlić- Mažuranić

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.