Gradonačelnik uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH u vezi Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Grad Slavonski Brod

Gradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću, Predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću te ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak kojim je izrazio duboku zabrinutost sporošću oko konačnog početka djelovanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Pismo gradonačelnika Mirka Duspare prenosimo u cijelosti u nastavku;

Poštovani

izražavamo našu duboku zabrinutost sporošću oko konačnog početka djelovanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu i strahujemo da unatoč do sada uloženim naporima taj projekt od iznimne važnosti za Grad Slavonski Brod, njegove stanovnike, ali i šire područje, ozbiljno kasni i da su potrebni dodatni napori kako bi napokon saživio.

Kao što je poznato, Hrvatski sabor je još u rujnu 2015. donio Zakon o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu, koji je stupio na snagu u listopadu iste godine.

Tim je zakonom Senat Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku trebao donijeti odluku o spajanju Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu (koje je u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku) i dislociranih studija u Slavonskom Brodu Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti (također u sastavu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku), u novoosnovanom Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Također, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku trebalo je donijeti odluku o spajanju Studentskog centra u Slavonskom Brodu Sveučilištu u Slavonskom Brodu. Uz to Veleučilište u Slavonskom Brodu trebalo se spojiti sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu.
Međutim, prof. dr. sc. Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu i predsjednik Rektorskog zbora Republike Hrvatske u studenom 2015. odmah nakon donošenja spomenutog Zakona, podnio Ustavnom sudu Republike Hrvatske prijedlog za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu. Također, u prosincu iste godine, Povjerenstvo za utvrđivanje opravdanosti provođenja statusnih promjena, podnosi Senatu sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prijedlog o odgodi provedbe promjena koje je temeljem Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu trebalo uraditi u roku od 90 dana.

Krajem siječnja prošle godine Ustavni sud nije prihvatio pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu i donio rješenje da taj zakon ne narušava autonomiju Sveučilišta, te da je na snazi. No, nepovratno su izgubljene dvije i pol godine, a sadašnji zastoj u provedbi Zakona o osnivanju Sveučilišta u Slavonskom Brodu prijeti daljnjem odlaganju, unatoč činjenici da su u međuvremenu, Državnim proračunom Republike Hrvatske za 2019. godinu (kao i projekcijama proračuna za 2020. i 2021.) - zahvaljujući amandmanima na proračun kojeg su uložili saborski zastupnici P. Ćosić, Lj. Maksimčuk i M. Šimić - osigurana inicijalna sredstva za rad Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Vlada Republike Hrvatske krajem studenoga 2018. donijela je zaključak o prihvaćanju spomenutih amandmana na Državni proračun, pa ih je Hrvatski sabor i izglasao.

Međutim, od tada smo svjedoci novog zastoja koji ozbiljno dovodi u pitanje dinamiku ostvarenja tog projekta i do sada uložene napore. Smatramo da je nepotrebno naglašavati od kolike je važnosti za Grad Slavonski Brod Sveučilište u Slavonskom Brodu. To je detaljno objašnjeno u stručnom Elaboratu o opravdanosti osnivanja Sveučilišta u Slavonskom Brodu koji je u veljači 2015. izradila ugledna tvrtka Deloitte.

Podsjetit ćemo samo na najvažnije zaključke:

Sveučilište u Slavonskom Brodu ima iznimno povoljan geostrateški položaj, koji bi, osim studentima iz Brodsko-posavske i susjednih županija, imao i potencijal privlačenje studenata iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Elaborat jamči financijsku održivost Sveučilišta u Slavonskom Brodu jer nema značajnijih inicijalnih troškova za Državni proračun, a u radu Sveučilišta moguće je očekivati i uštede u odnosu na sadašnje troškove, s obzirom na sinergijske učinke integracije postojećih i budućih sastavnica, kao i zbog bolje organizacije u sklopu jedinstvene institucije - Sveučilišta u Slavonskom Brodu.

Zbog nedostatka ponude studijskih programa značajan broj učenika iz naše i susjednih županija danas nastavlja visokoškolsko obrazovanje izvan svoje županije i vrlo često ostaju živjeti i raditi u sredinama u kojima su završili studij. Početkom rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu, taj negativni trend bi se preokrenuo, što bi, uvjereni smo, imalo snažnog utjecaja na poboljšanje gospodarskih prilika.

Također, Sveučilište u Slavonskom Brodu otvaralo bi perspektivu mladim ljudima i zadržalo ih na području koje je posljednjih godina snažno izloženo iseljavanju i devastaciji demografske slike, što dugoročno prijeti nesagledivim posljedicama.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

u ime svih građana Slavonskog Broda, a osobito mladih, molim vas da svojim autoritetom i političkim utjecajem pomognete ubrzanju početka rada Sveučilišta u Slavonskom Brodu i poštivanju Zakona koji je donio Hrvatski sabor kako bi Sveučilište u Slavonskom Brodu napokon počelo djelovati na dobrobit svoje sredine, ali i napretka Republike Hrvatske u cjelini.

PLAĆANJE GRADSKIH RAČUNA BEZ NAKNADE

U poslovnicama Gradske blagajne mogu se platiti i svi ostali računi uz naknadu od 2,00 kune po uplatnici. Radno vrijeme Gradskih blagajni:

  • Trg Ivane Brlić-Mažuranić 7a (Korzo) Ponedjeljak - Petak 07:30-13:00, te od 14:00 do 18:30 sati, Subota 08:00-13:00
  • Horvatova (Tržnica) Ponedjeljak - Subota 07:00-13:00
Nalazite se ovdje: Naslovnica Ostale vijesti Gradonačelnik uputio otvoreno pismo Predsjedniku Vlade RH u vezi Sveučilišta u Slavonskom Brodu

Podaci o predmetu u digitalnoj pisarnici

Status vašeg predmeta možete provjeriti unosom korisničkog pina (koji ste dobili u pisarnici Gradske uprave) na sljedeći način:

E-mail:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.


Upute:
U polje Subject/Predmet unesite korisnički pin. Područje za sadržaj ostavite prazno.