Sigurnost i dobrobit djece svima mora biti na prvom mjestu

Objavljeno: 07. lipnja 2019.

Potaknut neprimjerenim medijskim napisima, kojima se grubo krše prava djece, Grad Slavonski Brod najoštrije osuđuje bilo kakvo iskorištavanje djece i mladih u senzacionalističke svrhe te izražava duboku zabrinutost takvom praksom.

Uzimajući u obzir činjenicu da na djecu i mlade,  uz obitelj, školu i vršnjake,  tijekom odrastanja najviše utječu i mediji, što potvrđuju i mnogobrojna istraživanja, posebnu pozornost prije svega treba posvetiti zaštiti njihove privatnosti i dostojanstva, budući da je riječ o najosjetljivijoj skupini društva koja treba našu najjaču zaštitu.

Posljedice neetičkog ponašanja, koje u središte zbivanja stavlja upravo maloljetnike, često su vrlo ozbiljne i trajne pa je dužnost cjelokupne zajednice, uključujući medije i ostale kreatore javnog mnijenja, sigurnost i dobrobit djece staviti na prvo mjesto.

Ovaj sve izraženiji problem prepoznala je i Agencija za elektroničke medije, koja je izdala priručnik sa smjernicama i preporukama o izvještavanju o djeci i mladima, dostupan na linku.