Servis 48 sati

Ulazak Zarubežnjefta na hrvatsko tržište

Objavljeno: 18. siječnja 2012.

Poštovani, u medijima je objavljeno da Zarubežnjeft planira ulazak na hrvatsko tržište.  Što grad kani poduzeti na te najave s obzirom da nas još uvijek truju iz svoje rafinerije u Bos. Brodu? Njihov argument da će do 2015. god. modernizirati rafineriju je neprihvatljiv. Grad bi trebao inzistirati da se Vlada RH u ovom slučaju postavi kao i u pitanju Nove Ljubljanske banke kada je istoj banci bio onemogućen ulazak na hrvatsko tržište dok NLB ne vrati dugove. Grad Slavonski Brod bi također trebao inzistirati da se Zarubežnjeftu dozvoli ulazak na hrvatsko tržište tek kad Rafinerija u Bos. Brodu bude u potpunosti modernizirana odnosno kada prestanu trovati građane Slavonskog Broda.

Odgovor: 19.1.2012.:
   Ovo su projekti od državnog interesa o kojima se pregovori vode u Vladi RH tako da Grad Slavonski Brod, nažalost, ne može ništa posebno utjecati osim toga da i dalje traži od svih državnih institucija i čelnika (Predsjednika RH, premijera i nadležnih ministara) da odrade svoj dio posla i zaštite građane grada Slavonskog Broda, pogotovo njihovo zdravlje zbog zagađenja iz Rafinerije nafte Bosanski  Brod.
   Pri tome je dosad uz brojne apele nadležnim ministarstvima gradonačelnik u više navrata razgovarao o ovom problemu i s Predsjednikom Republike Hrvatske. Nedavno je održan i sastanak čelnika Grada i Građanske inicijative za čisti zrak s vodećim ljudima Optima grupe i Rafinerije nafte Bosanski Brod i ovih bi dana predstavnici Grada trebali otići u posjet Rafineriji u Bosanski Brod.
U_radu.gif