fbpx
Ispis

kadakonesad.jpg

Oko 2000 ljudi okupilo se na jučerašnjem mirnom prosvjedu zbog onečišćenja zraka iz bosanskobrodske Rafinerije, koji je organizirala Facebook grupa „Kad ako ne sad- Brođani ne dajte da nas truju“. Povorka građana, koji se okupili kod Radničkog doma, krenula je Štamparevom i Strossmayerovom ulicom prema brodskom Korzu. Slika prosvjeda, koju su prenijeli svi mediji, tako je poslala poruku da je Brođanima dosta zagađenog zraka, te da apeliraju na sve nadležne institucije da riješe ovaj međunarodni ekološki problem. 
 
Dva sata prije prosvjeda u Slavonski Brod je stigao i ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović i to kako bi objasnio što je Ministarstvo zaštite okoliša napravilo po pitanju Rafinerije nafte Brod u posljednjih nekoliko mjeseci. Na žalost, press konfenercija koja je zamišljena kao zajednički sastanak s udrugama građana( a čiji predstavnici većinom nisu došli) pretvorila se u politički skup u kojem je problem zagađenja zraka u Slavonskom Brodu pao u drugi plan. Ministar zaštite okoliša je i na press konferenciji i na prosvjedu, kojem se kasnije pridružio, više puta prozivao gradonačelnika Slavonskog Broda Mirka Dusparu, dr.med. Gradonačelnik nije došao na press konferenciju jer je bio pozvan samo sat vremena prije konferencije, a i sam poziv upućen medijima( koji je proslijeđen u Gradsku upravu) u kojem se gradonačelnika blati pokazao je  jasnu ministrovu namjeru.
 
Građani Slavonskog Broda jučer su dokazali da su jedinstveni i ustrajni, te da mogu uspjeti u namjeri da se njihov glas čuje.To je uostalom bio i glavni i jedini cilj jučerašnjeg prosvjeda- upozoriti javnost na uvjete u kojima Brođani žive godinama. 


mt_gallery