fbpx
Ispis

Sastanak za rješavanje problema onečišćenja zraka u Slavonskom BroduDanas je u vijećnici Brodsko-posavske županije u 9,30 sati održan sastanak u vezi onečišćenja zraka u Gradu Slavonskom Brodu i Brodsko-posavskoj županiji zbog Rafinerije nafte. Sastanku su nazočili ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić sa suradnicima, gradonačelnik Grada Slavonskog Broda Mirko Duspara sa suradnicima, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Brodsko-posavske županije Zdravko Sočković te predstavnici Koordinacije građanske inicijative za čisti zrak Grada Slavonskog Broda.

Gradonačelnik Grada Slavonskog Broda na sastanku je istaknuo najvažnije probleme u vezi onečišćenja zraka, kao i konstruktivne prijedloge rješenja ovog najvažnijeg problema našeg grada. Ovo je samo jedna u golemom nizu mjera koje gradonačelnik poduzima u borbi za čisti zrak Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije. Od skupljanja preko 18000 potpisa za mjernu stanicu za praćenje kvalitete zraka, do stalnih upozoravanja regionalne samouprave, ministarstava, Vlade RH, premijerke i predsjednika RH, kao i kontinuiranog upozoravanja javnosti kroz medije, gradonačelnik neumorno radi na rješavanju ovog problema.

Ključni zaključci sa sastanka su:

Mjerna stanica za praćenje kvalitete zraka biti će nadograđena za mjerenje benzena kroz 120 dana, a za 20 dana biti će postavljen privremeni mjerač benzena, koji će funkcionirati dok se dogradnja ne izvrši.

Ministarstvo će osigurati novu pokretnu stanicu za mjerenje kvalitete zraka za Grad Slavonski Brod, kako bi podaci o onečišćenju zraka bili što točniji.

Brodsko-posavska županija izraditi će sa Zavodom za javno zdravstvo studiju o utjecaju onečišćenja na okoliš.

Svi prisutni su za gospodarski razvoj, ali samo ako ne ugrožava živote i zdravlje građana.

Republika Hrvatska će putem nadležnog ministarstva zahtijevati ekološku dozvolu za rad Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Na sastanku je zatražen čvrsti stav Vlade RH i nadležnog ministarstva u cilju zaštite nacionalnih interesa života i zdravlja građana Grada Slavonskog Broda i Brodsko posavske županije u kontaktima sa predstavnicima Rafinerije i nadležnim institucijama u BiH.

Ministar se obvezao da će odmah po završetku sastanka s predstavnicima Rafinerije izvijestiti Grad Slavonski Brod o rezultatima razgovora.