fbpx
Ispis

ugmp.jpgFond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost RH osigurat će 1,447.000 kuna za izgradnju automatske mjerne postaje u državnoj mreži za trajno praćenje kakvoće zraka u Slavonskom Brodu.
Ugovor o preuzimanju obveze financiranja potpisan je između Fonda za zaštitu okoliša i Brodsko-posavske županije koja će voditi ovu investiciju.
Potpisivanju ugovora bio je uz ministricu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marinu Matulović-Dropulić i saborske zastupnike nazočan i gradonačelnik dr. Mirko Duspara koji se ministrici zahvalio na brzoj reakciji i razumijevanju zahtjeva Brođana izraženih i svibanjskom peticijom „Za čist zrak i očuvanu Savu“.
Gradnja prve mjerne postaje u Slavonskom Brodu trebala bi biti gotova do kraja ove godine (najkasnije u siječnju 2010.) nakon čega će se prema zagađivačima i državnim tijelima susjedne BiH moći nastupati s preciznim podacima. Institut za medicinska istraživanja iz Zagreba proveo je proteklih dana dodatna mjerenja kakvoće zraka kojim su obuhvaćena  i zagađenja iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu i prema izjavi ministrice Dropulić ti će podaci za desetak dana biti poznati javnosti.
Na javnom natječaju kojeg je provela Brodsko-posavska županija, gradnja automatske mjerne postaje povjerena je tvrtki „Ekonerg“-Institut za energetiku i zaštitu okoliša iz Zagreba, a u suradnji s Gradom za lokaciju je odabran prostor glavne meteorološke postaje DHMZ na Jelasu.

ugmp2.jpg