Ispis

Problem onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovan radom Rafinerije nafte Brod može se riješi jedino zajedničkim radom svih institucija i svih razina vlasti. To je potvrdila i nedavna izjava ministra Mihaela Zmajlovića koji ističe kako je rješenje problema onečišćenog zraka u Slavonskom Brodu konačno postalo prioritet broj jedan u Ministarstvu zaštite okoliša.

Grad Slavonski Brod pozdravlja ovu izjavu, jer kako je naglasio i sam ministar Zmajlović Republika Hrvatska dužna je zaštiti svoje građane a BiH, bez obzira na status u odnosu na EU i standarde zaštite okoliša koje primjenjuje, dužna je poštovati međunarodne propise i odgovorno se odnositi prema građanima susjedne države.

Samo u razdoblju od 15. siječnja 2013. do 28. ožujka 2013. godine iz Upravnog odjela za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Grada Slavonskog Broda upućena su čak 34 dopisa Ministarstvu zaštite okoliša. Dopisima se Ministarstvo upozorava na kontinuirano prekoračenje graničnih vrijednosti onečišćujućih tvari u zraku uz pitanje „ Što ste poduzeli i što ćete poduzeti da se situacija u gradu Slavonskom Brodu popravi?“.

Još uvijek ostaje otvoreno pitanje druge mjerne postaje u Slavonskom Brodu, a Gradska uprava Grada Slavonskog Broda smatra da se ono rješava presporo.

Prvi natječaj za nabavu mjerne postaje je poništen, a drugi je početkom ožujka ove godine stavljen u fazu mirovanja. Prema posljednjim informacijama 29. travnja 2013. godine Državni hidrometeorološki zavod objavit će ispravak poziva na nadmetanje te novi rok za podnošenje ponuda koji će biti 3. lipnja 2013. godine. Pod pretpostavkom da će ovaj natječaj rezultirati odabirom jednog ponuditelja, postavljanje mjerne postaje može se očekivati najranije za 60 dana od dana odabira ponuditelja.

15. travnja 2013. iz Ministarstva zaštite okoliša stigao je dopis u kojem se , između ostaloga, navodi kako je u razmatranju i pripremi izrada prijedloga gradovima Slavonskom Brodu i Brodu za prijavu projekata međugranične suradnje za EU fondove u svrhu nabave dvije mobilne mjerne postaje.

Iako Grad Slavonski Brod pozdravlja ministrov naglasak na što skorijem rješenju ovog međudržavnog ekološkog problema, mobilna mjerna postaja neće pomoći u tom procesu. Zajedničkim snagama i radom svih institucija treba tražiti rješenja koja će što prije polučiti rezultate. Kako je i sam ministar izjavio; „ U pitanju je zdravlje građana i nitko od nas ne može biti siguran kako utječe svaki novi mjesec u kojem nema pomaka na bolje“.