fbpx
Ispis

Ponovno zabilježeno onečišćenje zraka

Samo nekoliko dana nakon što je gradonačelnik Mirko Duspara uputio pismo svim hrvatskim zastupnicima Europskog parlamenta, kojim upozorava na posljednje alarmantne podatke o onečišćenju zraka te ih moli da u vezi toga poduzmu stvarne mjere kako bi se olakšala sada već neizdrživa situacija u Slavonskom Brodu, stigla je i prva reakcija.

Naime, potaknut pismom gradonačelnika Mirka Duspare, zastupnik u Europskom parlamentu i predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH Tonino Picula zatražio je od Europske komisije reakciju na onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. U dopisu upućenom Europskoj komisiji g. Picula je pitao hoće li poduzeti pravne mjere kako bi utjecali na unapređenje i implementaciju zakonodavstva vezanog uz mjerenje kvalitete zraka, zbog onečišćenja zraka koje uzrokuje Rafinerija nafte Brod u Bosni i Hercegovini, u neposrednoj blizini granice s Hrvatskom” te što će se poduzeti oko podizanja tehnoloških standarda u Rafineriji, a nastavno na stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju iz lipnja prošle godine.

Europska komisija je u svom posljednjem izvještaju o napretku BiH već upozorila na nedostatak napretka u usklađivanju energetskih i politika zaštite okoliša s pravnim 
stečevinama EU. Potpisivanjem Ugovora o Energetskoj zajednici BiH se Direktivom 2008/1/EZ obvezala na integrirano sprječavanje onečišćenja, a u međuvremenu 
je na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP). Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju stoga postoji i pravna osnova za reakciju Europske Komisije na onečišćenje zraka uzrokovano radom Rafinerije nafte Brod.