fbpx
Ispis

zgradagradskeupraveGradonačelnik Mirko Duspara danas je uputio dopis predsjedniku Uprave JANAF-a od kojeg je zatražio podatke o postupku kontrole i kvaliteti nafte koju ova državna kompanija kroz svoj naftovod distribuira Rafineriji nafte Brod te dostavu pravilnika kojim su definirana ova pitanja.

Od 2008. godine, kada je Rafinerija započela s radom, oko 160.000 ljudi Slavonskog Broda i okolice udiše onečišćen zrak i to najviše sumporovodikom. Njegov najveći izbor, što je dokazano i studijom Instituta za medicinska istraživanja, je upravo Rafinerija nafte Brod. Stoga je gradonačelnik upozorio Upravu JANAF-a na ozbiljne zdravstvene posljedice kojima su građani svakodnevno izloženi udisanjem onečišćenog zraka građani, a što potvrđuje i velik broj osoba koje su posljednjih godina oboljele od malignih bolesti među kojima je nažalost najveći broj djece.

Početkom mjeseca gradonačelnik je na iste alarmantne podatke dopisom upozorio i predsjednika Vlade Andreja Plenkovića te i predsjednika Hrvatskog sabora Božu Petrova, od kojih je zatražio da se Vlada RH aktivno uključi u postupak izdavanja ekološke dozvole Rafineriji nafte Brod, koja ističe početkom prosinca, te na taj način spriječe daljnje trovanje građana Slavonskog Broda i okolice. Odgovor do danas nije stigao.

 Dopis Upravi JANAF-a