fbpx
Ispis
Kategorija: Kultura
Poštovani,
Zanima me u kojoj fazi je projekt "Brod - grad iz bajke"? Pošto je od postavljanja zadnje skulpture prošlo skoro godinu i pol dana, nisam siguran je li se od projekta odustalo. 

Unaprijed hvala na odgovoru.
 
ODGOVOR: 7.11.2012.
 
Poštovani, 
Projekt "Grad Brod - grad iz bajke" je u vrijeme svoga predstavljanja Gradu Slavonskom Brodu (2006.) bio prihvaćen kao kvalitetan projekt s čijom bi se realizacijom doprinijelo kulturnom razvitku grada Broda. Tijekom predstavljanja projekta navedeno je da će jedan dio sredstava osigurati Grad dok će se drugi dio, zbog kvalitete projekt, osigurati putem donatora. 

Potpisani su Ugovori s kiparima za izradu skulptura. Realizaciji se pristupa na način da se prvo izrade skice skulptura, zatim slijedi izvedba u glini, izrada većih skulptura u gipsu, a posljednji korak je naravno lijevanje skulptura u bronci.

Kako su cijene izlijevanja skulptura bile znatno više od početno planiranih, a istovremeno su izostala bilo kakva donatorska ulaganja, Grad Slavonski Brod je u skladu s mogućnostima u 2010. godini financirao izlijevanje skulpture Potjeha akademske kiparice Ljubica Buble-Dragojević, dok je u 2011.godini financirano izlijevanje skulpture "Djed Neumika i Lutonjica Toporko" akademskog kipara Nikole Vrljića.  

U ovom trenutku ipak moramo istaknuti da je u uvjetima gospodarske krize Grad proračunska sredstva usmjerio na najnužnije potrebe i projekte koji su neophodni za normalno funkcioniranje Grada.  Grad Slavonski Brod nije odustao od projekta „Grad Brod - grad iz bajke" nego se odlučio za jedan racionalniji pristup njegovoj realizaciji primjeren situaciji u kojoj se nalazimo. 
 
S poštovanjem,
Upravni odjel za društvene djelatnosti 

Rijesen.gif